Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

6 юли - Световният ден на целувката

Шести юли е предложен от Великобритания за Световен ден на целувката и официално е признат от ООН през 1988 г.

Според специалистите,  в целия си осъзнат живот човек се целува около 14 дни, а световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа. Една 3-минутна целувка отнема  6.5 калории, удължава живота ни средно с 1 мин. и намалява стреса. Хората, които обичат да се целуват по принцип са оптимисти и постигат значими успехи в живота.

Предполага се, че първата целувка е била преди около 2 800 години. Причина за това са откритите в местността „Тепе Хасанлу“ в Северозападен Иран през 1972 година  два скелета, които изглеждат  така, сякаш се целуват. Намерени са в зърнохранилище. Изследователите предполагат, че хората са искали да се скрият от някакво бедствие или война. Археологът, изучавал скелетите потвърждава, че те са заровени преди повече от 2 800 години – някъде около 800 г. пр.Хр.

Десет сезона продължават разкопките в този район. Тук работят археолози на Университетския музей на Пенсилвания, Пенсилванския университет и Музей на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк.

Оригиналната снимка принадлежи на Пенсилванския музей, който й дава официалното име „Влюбените“.

Друга известна снимка, свързана с целувката е направена веднага след втората световна война. На нея са запечатани  моряк, целуващ непозната медицинска сестра. Снимката се превръща в символ на свободата.

Братската целувка между двамата социалистически лидери Леонид Брежнев и Ерих Хонекер през 1979 година също е една от знаковите снимки на изминалия век. Тя е заснета от Реджис Босу по време на честванията на 30 годишнината от създаването на Германската демократична република през същата година. Фотографията става много популярна, но коментарите за нея са различни.

Най-агресивната целувка в киното е във филма „Отнесени от вихъра”(1939 г.) между Вивиан Лий и Кларк Гейбъл, а най-емблематичната целувка в българското кино е тази между Невена Коканова и Раде Маркович във филма „Крадецът на праскови”.  

И до днес няма обяснение защо хората са започнали да се целуват

Твърди се, че в началото това е било знак на доверие. Няма сведения в Древен Египет да е била използвана целувката като форма на общуване. Различни са целувките по света -  римляните са се целували един друг по очите в знак на приветствие (обратно на руския обичай очите да се целуват при раздяла.) В средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол пък целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника.

Ескимосите (в условията на арктически студ) вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. А в Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Африканците изразяват своята почит към вожда, като целуват земята, по която е вървял.

c