Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Зеленото училище в зооцентъра в Добрич отново предлага много емоции през лятото

Въпреки усложнената епидемиологична обстановка и тази година зоопаркът отвори врати за своите малки гости. Зеленото училище там, което се превърна в традиция за летните месеци, ще продължи до 15-и септември.  Услугата е подходяща за деца между 7 и 12 години. Капацитетът на занималнята е 65 места, но в момента я посещават 27 деца. През по-голямата част от времето те са навън, но Християн Христов, директор на институцията, се съобразява с препоръките и смята, че тази бройка, плюс-минус 2-3 е приемливата за момента. Всеки, който има интерес, може да дойде на място или да се обади по телефона и да се запознае с условията. Никой не е върнат. Цената за месец посещение е 100 лв., като се предплаща предварително. Храната не е включена в сумата, а храноден е 4.50 лв. 

„Това е една страхотна академия на открито, децата се хранят здравословно, често имат различни гостуващи лектори, две учителки и една наша служителка се грижат за тях” – сподели Християн.

Тук децата правят различни експерименти, прилагат наученото на практика, грижат се за опазването на природата,  като същевременно се забавляват. Като пример Християн посочва скорошен опит, за който са били нужни само два дървени сандъка с почва, на чието дъно има дупка за отводняване. В единия има засята растителност, в другия – не.  Децата наливат с кофа вода и на момента могат да видят резултата - как растителността поема водата веднага и може да я задържи в почвата, както и колко е важно да запазим дърветата и природата.

В зоопарка децата преодоляват страховете си от животните. Имат занимания с тях – могат да ги пипнат, да ги нахранят, да разрешат гривата на някое от понитата. Скоро са приготвили сладолед за мечките Берна и Коцето и са го сложили във фризера. Очакват да замръзне, за да могат след това да  им го поднесат.

Друга интересна задачка за децата, която предстои, е да направят поставка за една глава зелка, която ще сложат да виси във волиерата на пауните и фазаните. Те ще станат свидетели на моментаалното й унищожаване от пернатите.

Приятел на Християн от Българското дружество за защита на птиците гостува в институцията и разказва на децата за птиците в градска среда, защо е важно да ги пазят, да не рушат гнездата им, как да правят  хранилки в студените зимни месеци.

Доста усилия е положил екипът на Центъра за защита на природата и животните, за да направи интересно лятото на децата на Добрич, защото вярват, че всеки трябва да изживее своето незабравимо детство близо до природата, на чист въздух, с много приключения и игри.

c