Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Зоопаркът в Добрич вече има свой уебсайт

Центърът за Защита на Природата и Животните  в Добрич е с ново лого и свежа визия. Вече има и свой уебсайт https://www.zoocentredobrich.com/, създаден от приятели на директора на зоопарка Християн Христов, които са професионалисти в тази област.  Изработен е на доброволни начала и показва красотата на местността, свободната среда, в която живеят животните и им дава възможност да решат дали да са близо до посетителите или да се усамотят в своите покои. 

Над 350  животни от над 70 вида  са обитателите на ЦЗПЖ  в Добрич. Почти всички имат партньор и се размножават свободно.

В горещите летни месеци обитателите на зоопарка се чувстват комфортно. Температурата тук е с 1-2 градуса по-ниска, отколкото на другите места в града. Водата се сменя три пъти на ден, като служителите се стремят тя винаги да е хладка за обитателите на центъра. За мечките Берта и Коцето децата от Зеленото училище са приготвили специален деликатес – сладолед, който е любимото им разхладително ястие през лятото. Всички животни, който имат руна се подстригват. Следващите, на които предстои това след овцете са алпаките. Екипът е закупил машинка за подстригване, което им позволява да са независими в това отношение, в зависимост от нуждите.

Селскостопанските животни са по притеснени от жегите, за разлика от дивите, като бизоните, конете на Пржевалски, муфлоните, които са по-адаптивни към различните климатични условия. 

Новите обитатели, които се родиха в Центъра са осем муфлончета – едно сериозно поколение, както и три женски кенгура. Над 30 елитни, чистокръвни кокошки са се излюпили през този сезон и скоро ще бъдат преместени в тяхната трета къща. Пауните също са станали повече.

„Събираме фазански яйца, гледаме птичия свят да го обогатим допълнително. Имаме 5 малки патенца, който са много сладки”- сподели Християн.

Носатите мечета, от семейството на енотите, които се радват на вниманието на деца и възрастни, също живеят в страхотни условия. Имат изолирана къщичка, която позволява да задържи топлината през зимните месеци, те обаче са решили да си изкопаят хубава бърлога в земята, където са си направили семеен дом.

Заедно с „ДоброЖънци” екипът на зооцентъра продължава да развива идеите си, работят по съвместни проекти. През септември месец предстои фестивалът „Доброжънци фест”, за който от сега кипи усилена подготовка.

След призива, който директорът на Центъра за Защита на Природата и Животните  в Добрич отправи преди няколко месеца чрез нашата медия за осиновяването на животни от добричлии, днес сподели, че вече има интерес към инициативата. Първото осиновено животно е шотландското пони Тайсън, много чиста порода, което е подарено на зоопарка миналата година. То съжителства с понито Калина и по думите на Християн Христов, има вероятност следващата година да се радваме на поколение.

c