Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Търсят нов диригент на Камерния оркестър в Добрич. Маестро Измирлиев се пенсионира

Свободно работно място за длъжността „Диригент“ на Български камерен оркестър обяви Община Добрич.

От там съобщиха, че мястото е овакантено, поради придобито право на пенсия от дългогодишния диригент на формацията Алексей Измирлиев е придобил право на пенсия. Той ръководи оркестъра над 20 години, след 1997 до днес, с няколко години прекъсване. 

Изискване към кандидатите е да имат висше образование, степен „магистър” в професионално направление – „Музикално и танцово изкуство“, специалности – дирижиране; дирижиране – оперно-симфонично; дирижиране (хорово и оркестрово).

С избрания кандидат ще бъде сключен безсрочен трудов договор с договорен 6-месечен срок за изпитване в полза на работодателя.

Подборът ще се осъществи в два етапа – по документи и защита на концепция за дейността и развитието на БКО за период от 5 години с подробен репертоарен план за първата година и събеседване.

Документите се подават до 16 юли 2020 г. включително.

Концепцията трябва да съдържа анализ и оценка на състоянието и дейността на БКО - основни проблеми и предизвикателства, както и стратегия за развитието на БКО за период от 5 години, която да включва: тенденции в  развитието на репертоара, форми и механизми на работа за увеличаване на публиката; съвместни проекти с други музикални състави и организации, в т.ч. и международни; развитие на творческия състав и реализиране на други и развитие на културния обмен. Мерки за реализиране на стратегията. Кандидатите трябва да представят подробен репертоарен план за първата година.

През последните години Български камерен оркестър имаше концертни изяви под диригентската палка на двама млади диригенти от Добрич - Светлана Галианова и Милен Апостолов. Не е изключено някой от тях да се върне на диригентския пулт в родния град.

c