Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Субсидията от 35 евро на седалка за туристическите чартъри тръгва до 10 дни

До 10 дни се очаква да стартира мярката, с която ще бъдат субсидирани с 35 евро на седалка чартърите, които превозват чуждестранни туристи към България, съобщи на среща с бранша в Стара Загора министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Тази мярка дава възможност за повишаване на конкурентоспособността, тъй като туроператорите имат възможност да предлагат различни атрактивни програми на туристите, избрали България за своята почивка. Тази мярка за стимулиране на организирания туризъм се приема изключително добре от международните ни контрагенти, посреща се с оптимизъм и от българските предприемачи в туристическия бранш“, посочи Ангелкова.

По думите й в момента се чака одобрение от ЕС, като кандидатстването за субсидията ще е възможно най-опростено административно, а одобрението - бързо.

Парламентът прие на второ четене текст по закона за Българския червен кръст, който предвижда субсидия от 35 евро на седалка, в края на юни.

Субсидията ще се отпуска за всяка седалка, заета от турист, който пътува към България, а законът важи само за полети с капацитет не по-малък от 100 места.

c