Бизнес Водещи новини

Започна жътвата на лавандула в област Добрич – рекордни площи, по-ниски добиви

Започна реколтирането на лавандуловите насаждения в община Каварна и община Шабла, съобщиха от Областната дирекция „Земеделие“. Тази година реколта ще бъде прибирана от 62 793 дка. Вече са ожънати 1 040 декара при среден добив от около 450 кг/дка растителна маса.

Увеличение с 4 000 декара имат и тази година площите с лавандула в област Добрич, сочат данните на ведомството. Така лилавата ароматна билка вече заема 76 347 декара. Ръстът на етерично-маслената култура е главоломен, тъй като преди десет години площите са били 10 пъти по-малко. Тук се намира близо 40 процента от цялото производство на лавандула.

През 2016 година площите с лавандула в Добруджа са били едва 6961 декара, от които при среден добив от 524 кг/дка е получено производство от 3 650 тона. Само година по-късно площите са 24 658. От тях при среден добив от 608 кг/дка вече са произведени 15 000 тона.

През миналата година в лилаво бяха вече 72 239 декара, от които при добив от 647 кг/дка са добити 46 718 тона суровина.  Най-голям интерес към производството на лавандула проявяват земеделските стопани в община Генерал Тошево

2019 година имаше своите предизвикателства пред производителите на лаваднула. Едно от тях беше сериозното увеличение на площите с етерично-маслената култура. Най-големият проблем беше и остава цената на лавандуловото масло. Добивите от етерично масло през лятото на 2019 г. се оказаха драстично по-ниски в сравнение с предходни години. Достигнаха едва по 5,6, рядко 7-8 кг от декар. Това е повече от двойно по-малко в сравнение с предходната стопанска година, когато на места в дестилериите са добивани по 15, дори 19 кг масло. Въпреки очакванията на земеделските производители, ниските добиви не доведоха до по-високи цени. Масово лавандуловото масло се изкупуваше около 70-80 лв. за килограм. През октомври цената се срина още повече и достигна 50-55 лв./кг. А само година по-рано маслото наистина се превърна в злато и цените удариха тавана от 250, дори 280 лв./кг.

Най-големият проблем за производителите тази година продължава да е цената на лавандуловото масло. „За жалост, заради короновируса, който е в целия свят, почти нулев е интересът към лавандуловото масло, пък и към каквато и да е масло”, споделиха преди време производители. По думите им, има неизкупена продукция не само от миналата, но и от по-миналата година. А и за тази година никой не знае дали ще бъде изкупено цялото количество.

Има отделни производители, които са си изорали нивите. За сметка на тях други са увеличили площите. Има и такива, които продават цели полета, но те са единици, около 10 са за цяла Добруджа.

Related Posts

  1. Половината нямат физическста възможност да обгрижват хилядите си декари и прозвеждат чорби с всякакви примеси. Скоро ще си изорат безумието, провокирано от алчност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *