Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

2 юли - Международен ден на неидентифицираните летящи обекти

През 2001 г. създателят на Международния музей на НЛО в Истанбул, Турция, Хактан Акдоган, публикува предложение за отбелязването на този ден. Една от причините е свързана с  т.нар. розуелски инцидент, станал през 1947 година на този ден.

Тогава,  край американския гр. Розуел, собственикът на ранчо „Мак“ открил нещо като летяща чиния, която се била разбила в имота му. В нея се намирали телата на четирима от пътниците, трима от които мъртви. Всички били ниски, със сива кожа, големи глави и огромни черни очи. Предположението му е, че това е космически кораб на извънземни и екипаж. Човекът се обадил в близката военна база, откъдето поели контрол над нещата.

Според официалното обяснение от ВВС край Розуел не е катастрофирал НЛО, а са паднали парчета от свръхсекретна сонда от програмата „Могул“ за проследяване на съветските ядрени изпитания. Няколко години по-късно майор Джес Марсъл, който през 1947 г. е бил началник на разузнавателния отдел в базата на ВВС в Розуел, дава сензационно интервю. В него той казва, че историята със сондата е измислена. Според Марсъл „това са били предмети с извънземен произход“.


Въпреки липсата на неопровержими доказателства, че край Розуел се е разбил НЛО, всяка година в началото на юли в града се стичат над 200 000 души, за да участват в своеобразен фестивал. В неговите рамки се организират семинари, лекции, специални експозиции. Има и костюмиран Парад на извънземни.

В дните на фестивала в хотелите на Розуел не остават свободни места, изкупуват се почти всички сувенири с „извънземна“ символика. На туристите се показват едновременно четири места, където се е разбила летящата чиния. 

На едно от тях е издигнат паметник, който удостоверява, че „това е истинското място“ на катастрофата на НЛО. Известно е, че НЛО-индустрията всяка година носи на икономиката на гр. Розуел приходи от около 5,2 милиона долара.

c