Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Абитуриент от Добрич с медал от Националната олимпиада по IT

Възпитаникът на Езикова Гимназия „Гео Милев“ в Добрич Никола Петров спечели златен медал от Националната олимпиада по информационни технологии в категория „Интернет приложения“, съобщи за Про Нюз Добрич ръководителят му Мария Георгиева – тя е главен учител по ИТ  в ОУ “Стефан Караджа” и лектор на проекта по Национална програма “Ученически олимпиади и състезания” е ЕГ “Гео Милев”.

Никола е абитуриент от английска паралелка на гимназията, интересува се и от физика и математика. От 5 години се занимава с програмиране и дори работи във фирма за приложения. Приет е да учи във висше учебно заведение в Нидерландия. „За него това е заслужено отличие, след пет години постоянен и неуморен труд в областта на информационните технологии“, сподели Георгиева.

Финалният кръг на Националната олимпиада по информационни технологии се проведе онлайн на 27 юни. Тя включваше тест и защита на проект. Никола е класиран на първо място в категорията, с оценка пълно 6.00 за двете части. Проектите от цялата страна в категория „Интернет приложения“ са били 20.

Отлично се представиха в същата категория на олимпиадата и други ученици от ЕГ „Гео Милев“ – това са единадесетокласникът Никола Манолов и Християн Иванов от 10 клас. Възпитаници на Мария Георгиева от пети и шести клас от ОУ „Ст. Караджа“ също са с добро представяне в надпреварата.

c