Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Туристическият бранш – раздвоен по въпроса с ограниченията за шума

„Браншът е раздвоен по въпроса дали да бъде ограничен шумът в заведенията край морето“, заяви за Про Нюз Добрич Димитър Димитров – председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. „Водили сме разговори по този въпрос. Хотелиерите казват, че туристите идват да почиват и трябва да им е спокойно. Собствениците на барове и дискотеки пък смятат, че хората трябва да могат да се забавляват. Не мога да заема позиция – има Закон за защита от шума, който трябва да се спазва“, коментира Димитров.

Както е известно, преди дни собственици на заведения поискаха да няма часови ограничения за шума в морските курорти. Това щяло да ги спаси от фалити след претърпените загуби заради COVID – 19. Искат се антикризисни промени в Закона, според който музиката се спира след 23.00 часа.

По думите на Димитров Северното Черноморие не е район, в който проблемът с шумните дискотеки съществува и досега тук не се е стигало до затваряне на заведения. „Има си Закон за шума, който действа и в градски условия, и всички трябва да се съобразяват с него. Не вярвам, че някой ей така ще каже – ти може да не спазваш. А за да се направят промени, процедурата е дълга и минава през парламента“, допълни Димитров.

Ситуацията с туристите по Северното Черноморие е много динамична. „ Направихме разговори с туроператори от Румъния, но там още има ограничения. В момента и в Кранево, и в Балчик има малко туристи - българи и малко румънци. Когато се вдигнат забраните очакваме доста гости. Страхувам се обаче да не се окажем неподготвени, защото в момента са ангажирани много малко кадри – обяснимо защо. Може да се окаже, че няма хора, които да обслужват туристите“, смята Димитър Димитров.

Той уверява, че в момента браншът прилага драконовски противоепидемични мерки и местата за настаняване са готови да приемат летовници. Освен това доста членове на Асоциацията са направили отстъпки за резервации до 10 юли от по 10-20%. Добър ход е и субсидирането от държавата на чартърите, които водят туристи.

„Надявам се на 1 юли да сложим начало на сезона. Аз съм оптимист. Естествено че няма да достигнем миналогодишните нива, но смятам, че за три месеца ще осигурим работа за персонала. Пожелавам на колегите да няма повече сътресения. Трудно е, но се мъчим полека лека да влезем в релси“, заяви Димитров.

c