Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Диджеят Бранимир Пенчев от Добрич: На сцената се чувствам жив…. и не спирам да мечтая

Бранимир Пенчев е роден в Дряново. Основното си образование завършва в СУ „Максим Райкович“, а средно в ЕГ „Асен Златаров“ във Велико Търново. От 1994 г. прави първи стъпки в диджейството, а в следващите 12 години го превръща в основна професия. Работи в много култови заведения в цяла България - София, Варна, Пловдив и във всички курорти, а през 2003 г. гастролира в Швейцария.

Днес живее със семейството си в Добрич и е търговски представител, но страстта към музиката го държи на сцената. От 2 години гастролира в най-голямата българска дискотека в Лондон „RIO night club. По време на изолацията, поради корона вируса, по идея на съпругата си, прави партита на терасата, с цел да се забавляват, но се оказва, че забавляват цял свят. Видеото е гледано от 50 000 зрители от всички континенти. Интересът стигна до там, че го излъчват и в национален ефир.

Бащата на Бранимир Пенчев – Иван Сузука, е една от музикалните легенди на Дряново, а дряновецът Теди Джорджо пръв му подава ръка в диджейството.

Разкажете ни за музикалното парти на терасата си в Добрич, което правехте по време на изолацията. Какви емоции преживяхте тогава и кой е най-интересният момент от него?

Партито на терасата беше като магия в живота ми. Направих го, след като жена ми ме провокира, че не мога да си изкарам цялата техника и да направя парти за комшиите.

Решихме да го споделим и в социалните мрежи, което се оказа фурор. Над 50000 гледания и хиляди споделяния в цял свят. Във време на пандемия беше уникален начин да сплотим хората. Все още се радвам на доволните усмивки на хората, които ме разпознават по улиците…Каква по-добра награда… .?!

Кой е най-силния Ви спомен от детските Ви години? С кого свързвате първите букви и първите ноти ?

Винаги се сещам с усмивка за детството. Одраните крака, колелото…. Първите букви са дело на Иванка Иванова- моят идол за отношение и начин на обучение. Любимата ми учителка. Нотите…. Те принадлежат изцяло на баща ми. Любовта към музиката е в кръвта ми. Шест години пиано. Спомням си как го докараха вкъщи. Огромно. Бях само на 6 години.

Вашият баща Иван Пенчев (Сузука) е една от музикални легенди на Дряново. Какво Ви казва днес, когато си говорите за музика?

Ние говорим с часове за музика. Вярвам и до ден днешен на всички негови съвети.Човек с огромен опит. Моят пример.

А дали музикалният ген е плъзнал по цялото ви родословно дърво? Синът Ви носили го? И на какво искате да го научите най-много?

Баща ми искаше да стана музикант, аз станах диджей. Аз искам от сина ми да е диджей, но мисля по старшинство, той ще пише музика - според мен. Всички мои рекламни материали са негово дело. Обработката на снимките е негова, а е само на 14 години. Познава музиката много добре, не е дошла нотата още.

Кое е най-силното рамо, на което се опряхте, тръгвайки към диджейството?

И до ден днешен помня датата. 7април 1994 година, ресторант „Милкана“ Дряново. Теди Джорджо е човекът, който ми показа пътя. Даде ми азбуката на професията. Той е и човекът, който ме тласна към по-голямата сцена във Велико Търново.

Работили сте 3 години като диджей в Швейцария. Как се забавляват хората там?

Работех на ски писта с партита през деня. Курортът беше доста елитен, хората - уникални. Всеки бе дошъл да разпуска. Всякакви националности. С различни идеали. Бях подготвен за всякакъв стил музика и виждах задоволството в очите на хората. Част от моята голяма мечта. Баща ми работеше в Норвегия, исках и аз да видя другата страна на монетата.

Какво мислят западноевропейците за нашата балканска музика..? Знаят ли нещо за българския музикален фолклор ?

Няма как да не знаят…. Българската музика е в Космоса.

Гайдата винаги ги кара да настръхват.

Всеки месец пътувате до Лондон, за да работите в най-голямата българска дискотека. Какво Ви казват българите извън родината? А Вие какво им казвате за България?

Това е красотата в тази професия. Аз им нося поредния полъх българско настроение. Живеят като за последно на всяко парти. Чувстват го, изживяват го. В дискотеката е един от моите най-добри ученици -Георги Георгиев, дйджей Georgio beat, който работи всяка седмица там.

Българите там…… те жадуват за България. Искат си нашата музика..!

Казахте, че идвате в Дряново освен да видите родителите си и по покана на дряновци за празнични събития. Какво виждате най-напред като погледнете родния си град и хората?

Да, така е, идвал съм и като диджей Боби бийт, а не като Бранимир. Дряновци са уникални хора. Самият въздух е друг. Уханието на Балкана и топлината на хората…това виждам. Следя всичко, случващо се с Дряново. Нося го в сърцето си. За съжаление, нямам много контакти вече там. Основно - роднините и близки.

Живеете отдавна в Добрич. Как се чувствате като пресечна точка на Ранината с Балкана?

Повечето хора ме възприемат като добричлия. Привикнал съм с начина на живот в Добрич. Равнината и Балкана се допълват в моето семейство.

Какво Ви радва и кое Ви натъжава днес в родината?

Горд българин съм. Имам много опити да съм извън страната, но винаги се връщам. Камъкът тежал на мястото си. Не смятам да пиша за политика. Натъжава ме отношението към хората. Ние сме една от най -умните раси в света, без някой да го оценява.

Какво Ви вдъхновява като човек и артист?

Вдъхновение намирам във всичко. Съпругата ми Мария ме поддържа във всяко начинание.

Професионално обожавам да виждам очите на хората, за които работя. На сцената се чувствам жив… И не спирам да мечтая.

За кого днес са най-хубавите Ви думи?

За всички вас - хората, които обичам, уважавам..!

Интервю на Румяна Станчева, Вестник "100 ВЕСТИ"

c