Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

27 юни – Световен ден на риболова

За рибарите няма по-голяма тръпка от това да застанат с въдица на брега или да влязат с лодка в морето и уловът да е богат. В съчетание с почивка сред природата, процесът по улова на риба е толкова увлекателен, че се превръща в страст, която е присъща не само на мъжете, но и на жените. Риболовът в миналото е бил средство за поминък, а днес той е любимо хоби или спорт за много хора.

Световният ден на риболова е определен с Решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през месец юли на 1984 г., а от 1985 г. се чества официално.

Както винаги до сега, представители на спортния и любителския риболов ще отбележат празника с посещения на язовирите, реките и черноморското крайбрежие с надеждата за  добър улов. Но за да има такъв, е необходимо самите ние да пазим природата.

У нас остава забраната за улов на есетрови риби до 01.01.2021 г. включително и по време на размножителния период в българската акватория на р. Дунав и Черно море, съгласно съвместна заповед на министъра на околната среда и водите и министъра на земеделито и храните.  За момента България и Румъния са двете страни в ЕС, в които са останали единствените популации на диви есетри, но те драстично намаляват през последните години и са на път да изчезнат. Причината за това е свръхулова и търговията с хайвер от диви есетри, както и унищожаването на местата, където те се размножават и обитават.

Моруната, която е една от най-едрите есетрови риби в река Дунав, както и най-голямата сладководна риба в света, днес е със статус критично застрашен вид. Тези риби късно достигат полова зрялост, а хайверът им се търси, дори на безбожно висока цена.

Пъстругата също е критично застрашен вид, както и най-малката от дунавските есетрови риби – чигата.

Въпреки че уловът на есетри в момента е незаконен, в България и Румъния  бракониерството все още е често срещано.

Наслука на всички рибари!

c