Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Започна ремонтът на бул. "Добричка епопея"

С евро-пари в Добрич ще бъде изградена интелигентна транспортна система, ще се реновират 30 спирки, ще се закупят 4 електромобила, ще се изградят велоалеи

До есента на тази година трябва да приключи ремонтът на бул. „Добричка епопея“ в Добрич, който се финансира с европейски средства. Първата копка бе направена днес на кръстовището на бул. „3-ти март“ с бул. „Добричка епопея“.

Дейностите са по проект “Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“, по Оперативна програма „Региони в растеж“. Общата стойност на проекта е 8 183 546 лева. Безвъзмездното финансиране е в рамките на 7 856 290 лева, от които 85% са европейските средства, а 15% са за сметка на  националния  бюджет. Съфинансирането на общината е 327 256 лева.  

Проектът включва няколко дейности.

Ще се изгради интелигентна  транспортна система, регулираща светофарните уредби по  кръстовищата и система за контрол на обществения градски транспорт. Ще се ремонтират 30 спирки, като ще имат електронни информационни табели. Ще се подменят 21 светофарни уредби.

Ще бъдат закупени 4 електробуса, зарядни станции и трансформаторна машина.

Проектът включва реконструкция на бул. "Добричка епопея" с мостово съоръжение, като  една от основните артерии на  интегрираната  система за обществен градски транспорт. Ще бъдат обновени 1 500 метра от булеварда. Ще се изградят нови велосипедни алеи по бул.„ Добричка епопея“,  като част от системата за интегриран градски транспорт.

С реализирането на проекта ще се подобри достъпът до МБАЛ Добрич, Езиковата гимназия, ОУ „Стефан Караджа“, митницата, РЗИ, Центъра за психично здраве. Очакват се до 40% по-малко вредни емисии, както и до 40 секунди по-бързо преминаване на кръстовищата.

Първата копка бе направена от Кмета на Добрич Йордан Йорданов, Председателя на Общинския съвет Мая Димитрова и инж. Христо Атанасов, упълномощен представител на ДЗЗД „Развитие 2018“ – изпълнител на проекта.

c