Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Красимир Вълчев: Новата учебна година ще започне присъствено

Има готовност за няколко сценария за действие, в случай на нова коронавирусна вълна

„Започваме новата учебна година на 15 септември присъствено. Има няколко варианта за действие, ако се появи зараза". Това заяви просветният министър Красимир Вълчев, днес в Тракийския университет в Стара Загора, съобщи NOVA.

Ден по-рано, МОН обяви предложение за нов предмет в 5, 6 и 7 клас. "Учениците ще надграждат знанията с дигитално моделиране и креативност", заяви на брифинг образователният министър. Той представи визията на министерството - дигиталната креативност да бъде увеличена за сметка на часовете по чужд език.

От МОН предложиха и изпити с интегрирани тестове след 7 клас

"Промените, които предлагаме, не са големи. Основната промяна е в посока уреждане на възможност за провеждане на Национално външно оценяване чрез интегрирани тестове. Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда и от оценките и малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети", коментира Вълчев.

Намеренията на министерството са - от учебната 2022-2023 г. изпитът по БЕЛ да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова уточни, че в периода май-юни на 2023 г. ще се състоят националните външни оценявания в трите учебни класа в този нов формат, цитирана от БТА.

За седми клас ще се определи какъв ще е моделът на изпита, но със сигурност ще има задача, която ще е за създаването на текст. "Дали ще е в този вид преразказът, дали ще е друг преразказът, или ще е в друга форма създаването на текст, това ще се обсъжда в работна група", обясни Михайлова. Тя подчерта обаче, че създаването на текст е ключово умение и ще има такава задача със сигурност в изпита за седми клас и в бъдеще. 

Заместник-министър Михайлова поясни също, че през предходната учебна година ще има и промени в държавните зрелостни изпити за завършващите 12-и клас - с промяна в скалата за оценяване. Това ще рече, че сегашните ученици, завършващи десети клас, ще са първите зрелостници, които ще се явяват на тези нови матури, които ще са свързани с профилираните им предмети.

"Предвиждаме да има и промяна в минималния праг за успешното полагане на държавните зрелостни изпити в 12-клас, като ще регламентираме 30 процента и сега по скалата от 100 точки, това означава 30 точки", заяви министър Вълчев.

"Сега "тройката" на матурите в 12-и клас започва от 23 точки" - Резултат, отговарящ на оценка 2,67 /по шестобалната система/. "Предлагаме "тройката" да е от 30 точки, и това е завишаване на изискванията, но считаме, че сега прагът е изключително занижен", сподели образователният министър.

Ако скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити в 12-и клас остане от 100 точки, в наредбата ще се запише, че за "тройката" са необходими 30 процента от максималния брой точки, обясни министърът. Той отбеляза, че това ще влезе в сила след две години - като нова формула за тогавашните държавни зрелостни изпити.

Ще има и нови учебно-изпитни програми за 12-и клас, тъй като от 2022 г. вторият държавен зрелостен изпит ще е по предмет, който се изучава в профилираната подготовка. Изборът отново ще е на зрелостниците, но те ще могат да избират за втората си матура от учебните предмети, които са изучавали, като профилиращи предмети.

При държавните зрелостни изпити за професионалните гимназии, задължително изпитът по теория и практика ще е за придобиване на професионална квалификация. Тези учебни програми се разработват в момента, както и детайлите относно това какво ще включва самият изпит, съобщи заместник-министър Таня Михайлова.

c