Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

МОН: Точно в този момент баловете не са добра идея!

"Във връзка с увеличения брой заболели и призивите от институциите за спазване на мерки за дистанция, считаме, че не е редно да се провеждат баловете и съветваме те да се отложат".

Това гласи отговор, изпратен от министерството на образованието, на запитване на "Сега" - Ще се проведат ли по план тазгодишните балове?

"Провеждането на абитуриентски балове става по решение на зрелостниците и училищата. МОН няма правомощия да разрешава тържества, провеждащи се извън учебното време и извън образователните институции. Предвид епидемиологичната обстановка сме препоръчали да бъдат отложени баловете поне до края на извънредната ситуация (30 юни)", се казва още в позицията на Образователното министерство.

Първи - на 17 юни, баловете си проведоха завършващите 12-токласници от СУ „Стефан Караджа” и Професионалната земеделска гимназия „К. А. Тимирязев" в град Каварна. След тях празнуваха:

  • добричките - ЕГ „Гео Милев”, СУ „Димитър Талев” и Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов”

Новата Заповед на Кирил Ананиев по никакъв начин не смущава щастливите от завършването на средното си образование абитуриенти от т.нар. ковид Випуск 2020, които според предварително направените резервации, празнуват в курортните комплекси в региона.

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите пък са категорични, че в заведенията ще се следи стриктно за спазването на всички противоепидемични мерки - ограничаване на клиентите до четирима на маса, предоставяне на дезинфектанти и санитарно-хигиенни принадлежности, както и работа на 50% от максималния си капацитет .

На 25 юни, до 12 и обратно предстои да броят абитуриентите от СУ „Христо Ботев” в Балчик, а на 26 и 27 юни са баловете на всички останали гимназии на територията на област Добрич.

c