Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Язовир Залдапа прелива, щети от пороите в Крушарско

Поройни дъждове в последните дни нанесоха сериозни щети в община Крушари. Язовир "Залдапа" прелива и за първи път от години пълни чашата на язовир "Абрит".

Краткият, но интензивен валеж в късните следобедни часове на територията на община Крушари, нанесоха поражения в три от селата в общината - Александрия, Коритен и Абрит. По данни на кметовете на населените места количеството паднал дъжд е било около 40 л/кв. м. Пороят е нанесъл поражения в дворовете на къщите, има унищожени посеви. Някои къщи са били наводнени и служители на РДПБЗН са се отзовали на сигнали за отводняване. Няма пострадали хора и животни.

Пороят е завлякъл тиня и кал по републиканската пътна мрежа, която днес се почиства от наносите за осигуряване на нормата им проходимост, каза ръководителят на Областно пътно управление.

Порой наводни къщи и дворове в Добричко

От вчера, екипи от служители на "Напоителни системи" - клон Варна, наблюдават водоемите на територията на общината. По подадена информация от държавното дружество, падналите валежи в последните дни са напълнили язовир "Залдапа", чиято стена не е издържала налягането и се е скъсала. Водата се оттича в язовир "Абрит", който от години е сух.

Потоп „удави“ село Абрит в област Добрич

Специалистите са категорични, че опасност за населението и инфраструктурата на територията на община Крушари няма, тъй като самият язовир "Абрит" има каверна и голяма част от водата директно попива.

Към обяд днес - 20.06.2020 г., все още оттичащата се вода от "Залдапа" не е достигнала до язовирната стена на "Абрит". Вода тече и по дерето, което е с добра проводимост. На място се извършва постоянно наблюдение.

c