Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Словения въвежда карантина от 14 дни за влизащи българи

Под двуседмична карантина ще бъдат поставяни всички български граждани, желаещи да влязат на територията на Република Словения

От 19 юни 2020 г. България е изключена от списъка на страните, чиито граждани са свободни да влизат в Словения, без да бъдат поставяни под карантина. Информацията бе съобщена от пресцентъра на Министерство на външните работи. На 14-дневна карантина подлежат всички туристи, сезонни работници и пътуващи с цел осъществяване на икономическа дейност.

Планиращите да преминат през територията на Словения български граждани, следва да имат предвид, че срокът за транзитно преминаване се намалява от 24 на 12 часа.

Причината за въведените по-строги гранични правила, за определени страни от Балканите - констатация, че регистрираният през последните дни ръст на нови случаи на заболели се дължи на пристигнали от чужбина лица. Поради тази причина, в т.нар. "черен списък" освен български, са включени и граждани на Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия.

Пристигащите на словенска територия от държави от този списък ще бъдат подложени на задължителна 14-дневна карантина, независимо от статута на пребиваване в Словения или националността.

Обновеният списък на страните, чийто граждани са свободни да влизат в Словения, без да бъдат поставяни под карантина, включва:

  • Хърватия, Унгария, Австрия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Исландия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Норвегия, Словакия, Швейцария, Италия, Черна гора, Дания, Франция, Ирландия, Люксембург и Малта

Лицата, имащи постоянно или временно пребиваване във включените в този списък страни могат да влизат в Словения без ограничения.

Новите мерки при транзитно преминаване през Словения на международни пътнически автобуси, без изискване изрично разрешение за всеки поотделно, беше въведено на 18 юни т.г. С издадена Наредба, словенското правителство въведе следните изисквания:

  • Спазване на дистанция от 1,5 до 2 метра при изчакване за качване в автобуса и престой в превозното средство
  • Задължителна хигиена на ръцете при качване и слизане
  • Задължително носене на маска от всички пътници, включително и шофьорите

Препоръките могат да бъдат прочетени в оригинал на следния Линк

Препоръките за спазването на дистанция, на практика означават, че могат да бъдат използвани до 50% от капацитета на седящите места в превозното средство.

В тази връзка, от МВнР обръщат специално внимание, че неспазването на въведените препоръки се санкционира съгласно местното законодателство и е възможно:

  • Автобусите, които не спазват мерките за сигурност да бъдат глобени
  • Автобусите да не бъдат допускани до територията на страната

Словения обяви, че на всеки 21 дни, съгласно епидемиологичната обстановка в страната и другите държави-членки, правителството на страната ще взима решение за продължаване, променяне или отменяне на в момента действащите мерки.

При нужда, българските граждани могат да се свързват с посолството на Република България в Любляна, на следните телефони:

  • в работно време - 00 386 1 28 31 899/900
  • в извънработно време - на дежурeн телефон: 00 386 41 722 238

снимка: ©REUTERS/NACHO DOCE/AdobeStock  

c