Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Детски лагер „Опознай Каварна” е новото предизвикателство за децата от региона

Петдневно приключение за деца между 10 и 15-годишна възраст, включващо туризъм, спорт, творчество и игри, организират Станимир Енчев и Петър Цветанов от Каварна. Нарекли са го Творчески лагер „Опознай Каварна”. Инициативата на двамата мъже е насочена към децата и техните родители.  Целта им е да откъснат младото поколение поне за няколко часа от компютрите, таблетите и смартфоните и да ги предизвикат да открият приключенския си дух, като в същото време опознаят цялото разнообразие от природни, културни, исторически и социални дадености в Каварна и региона.

42-годишния Станимир е завършил  НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и е актьор по професия. Петър е на 31 години. Завършил е Музикалната академия. Двамата се занимават с деца  от дълги години по различни проекти и формати. Идеята им е да придадат опита, който са натрупали, свързан със здравословния начин на живот, в синхрон с природата, да провокират децата да открият своите творчески, физически и комуникационни умения.

Първата смяна на лагера е от 6 до 10 юли. Всеки ден децата ще изминават минимум 5-6 км пеша, като същевременно ще се забавляват и творят – ще рисуват, ще правят скулптури от различни природни материали, ще се включат в театрални и музикални занимания. Всичко това е съчетано с обикалянето и опознаването на региона.

Първоначалната идея е била насочена към деца само от Каварна, но вече има записани и такива от Добрич. На този етап, те ще бъдат водени и вземани от родителите си. В цената, която е 100 лв. за петте дни, не е предвидена храна. Групата ще включва до 15 деца и те ще се поемат от организаторите в 8.30 ч. сутринта и ще се връщат на родителите към 15.30 – 16.00 ч. следобяд.

„Опитваме се да бъдем адекватни на съвременната реалност, в която живеем. Всъщност, ние се състезаваме с технологиите – компютри, таблети, смартфони, които много лесно привличат децата. Да успееш да откъснеш детето от тях, като предложиш интересна алтернатива си е истинско предизвикателство. То да се измори и да иска да дойде и на следващия ден, това не е лесна задача. За целта трябва да им е интересно.” – споделя Станимир, един от организаторите.

Освен, че ще обходят природните забележителности и тези, които са с културно-историческо значение в региона, единият от модулите има за цел да покаже на децата  как работи града. Те ще посетят социалните системи – кметство, полиция, пожарна, галерия, музей. Организаторите ще се опитат да обяснят на децата как съществува един град, как се управлява, как взаимодействат по между си различните институции.  

„Важно е децата да разберат, че градът е като един организъм и всичко е свързано – хора, природа, културни и исторически фактори. И начинът, по който се отнасяме към тях, зависи как ще живеем  ние“- смята Станимир.

c