Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

За евтино лечение на COVID-19 с Дексаметазон обяви Великобритания

Един от най-достъпните и евтини лекарствени препарати - Дексаметазон, помага за спасяването на живота на пациенти, тежко болни от COVID-19. Това съобщи BBC, позовавайки се на заключенията на британски медици и изследователи, участвали в най-мащабното в света изследване за тестване на използвани в практиката лечения, с цел откриване на ефективно работещо за справяне с новия коронавирус.

"Лечението с прилагане на ниски дози от стероида Дексаметазон е основен пробив в борбата срещу смъртоносния вирус. Той намалява риска от смърт с една трета за пациентите обдишвани с вентилатор, а за тези, които са на кислород, намалява смъртните случаи с една пета."

Изследователите смятат, че до 5000 живота е можело да бъдат спасени, ако лекарството е било достъпно във Великобритания от началото на коронавирусната пандемията. Тъй като е евтин, той може да бъде от полза и в бедните страни, които се борят с голям брой пациенти на COVID-19, считат изследователите.

"С прилагане на препарата, приблизително 19 от 20 заразени пациента се възстановяват без да имат нужда от хоспитализиране. Повечето от приетите в болница също се възстановяват, но някои се нуждаят от кислородна или механична вентилация. Това са високорисковите пациенти, за които Дексаметазон помага."

Лекарството по принцип се използва за намаляване на възпалението при редица болестни състояния и изглежда, че помага за спиране на някои от пораженията, които могат да се получат, когато имунната система на организма премине в свръхпроизводство, докато се опитва да се пребори с коронавируса. Свръхреакцията на тялото се нарича "цитокинова буря", която често може да е смъртоносна.

По време на теста, ръководен от екип от Оксфордския университет, на около 2000 болнични пациенти е бил даден дексаметазон и развитието на болестта им е съпоставено с това на над 4000, на които не е било прилагано лекарството.

За пациенти на кислородна вентилация, лекарството е намалило риска от смърт средно между от 40% до 28%. За пациенти, нуждаещи се от кислород, рискът е намалял от 25% на 20%.

"Това е единственото лекарство досега, за което е доказано, че намалява смъртността и то значително, което е сериозен пробив", споделя проф. Питър Хорби, цитиран от BB.

Водещият изследовател проф. Мартин Ландрей заявява, че авторите на откритието са установили, че животът на всеки осми пациент, които се нуждае от кислородна вентилация, може да бъде спасен.живот.

"Лечението с дексаметазон е с продължителност до 10 дни и струва около 5 паунда на пациент за ден. Всъщност, целия курс на лечение възлиза на 35 паунда - средства, които могат да спасят човешки живот. Освен това, лекарството е общодостъпно в световен мащаб", изтъква проф. Ландрей.

c