Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Без карантина при влизане в Румъния от България и още 16 държави

Румънските власти обявиха промени в пропускателния граничен контрол, свързан с наложените карантинни мерки, които влизат в сила от 15 юни 2020 г.

От изискването за поставяне под карантина/изолация на адрес при влизане на румънска територия се освобождават следните категории пътуващи, които не проявяват симптоми на COVID-19:

  • -    Лица, пристигащи от държави, определени въз основа на анализ, извършен от Националния институт за обществено здраве, одобрен с решение на Националния комитет за извънредни ситуации, които са пребивавали на територията на една или няколко от тези държави, без прекъсване, минимум през последните 14 дни.
    • По последни актуални данни (от 15 юни 2020 г.), в изготвения списък с държави са включени: Австрия, България, Чехия, Кипър, Хърватска, Швейцария, Германия, Гърция, Исландия, Литва, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Норвегия, Словакия, Словения и Унгария
  • -    Лица, напуснали Румъния и пребивавали на територията на държавите от горния списък без прекъсване, за период по-малък от 14 дни, които се завръщат на румънска територия;
  • -    Лица, влизащи в Румъния за ползване на медицински услуги.
  • Лица, пристигащи в Румъния от държавите от горния списък, но които са пребивавали на тяхна територия по-малко от 14 дни се поставят под карантина/изолация на адрес.

Продължава да е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските - Никопол, Кайнарджа, Крушари и Кардам.

Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през съвместните ГКПП Русе – Гюргево и ГКПП Видин - Калафат. Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към посолството на България в Букурещ на тел.: 00 40 (0)21 230 21 50, 21 230 21 59, както и на дежурния телефон в извънработно време: 00 40 (0)21 230 21 50.

Източник: МнВР

c