Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

14 юни - Световен ден на безвъзмездното кръводаряване и Световен ден на донора

Около 92 милиона са годишните дарения на кръв в световен мащаб,  но сигурната кръв е недостатъчна и постоянно търсена, особено в развиващите се страни.

Кръводаряването е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие на всеки здрав човек. Това е доброволно предоставяне на определено количество кръв, с цел подпомагане спасяването на човешкото здраве и живот. Денят се чества от 2004 г.

Тази година Световният ден на безвъзмездното кръводаряване и Световният ден на донора отново ще бъдат отбелязани на 14 юни по целия свят. Инициативата е на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите.

Днешният ден е жест на благодарност към всички доброволни, неплатени кръводарители за животоспасяващите им дарове от кръв, както и за повишаване на осведомеността на обществото за необходимостта от редовни кръводарения.

Темата на тазгодишната кампания е „Безопасната кръв спасява живот“, а мотото е: „Дай кръв и направи света по-здравословно място“. Идеята е да се наблегне на приноса, който отделен даряващ може да направи за подобряване на здравето на другите в общността. Дарения на кръвта са необходими в цял свят, за да се гарантира на хората достъп до безопасна и качествено осигурена кръв и кръвни продукти както при нормални, така и при спешни ситуации.

Кампанията има за цел да благодари на тези, които даряват кръв и да насърчи онези, които все още не са дарили, да започнат да даряват; да се подчертае необходимостта от целенасочено целогодишно даряване на кръв, за поддържане на адекватни запаси и постигане на универсален и навременен достъп до безопасно кръвопреливане; както и да мобилизира подкрепа на национално, регионално и глобално равнище сред правителствата и партньорите за развитие, за да инвестират, укрепват и поддържат националните кръвни програми.

Световен ден на безвъзмездното кръводаряване и Световен ден на донора  съвпада с рождената дата на Карл Ландщайнер (14 юни 1868 г.), който създава системата от кръвни групи, която се използва и до днес, за да се гарантира безопасността на кръвопреливане.

 
 
c