Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Производител на малини от Добрич: 10 г. чакаме отваряне на мярката за напояване

Вече 10 години производителите на плодове и зеленчуци чакат да се отвори  мярката по Програмата за развитие на селските райони за изграждане и модернизация на поливни системи. До момента обаче това не се е случило. „А всъщност този сектор от селското стопанство не може да съществува без поливане“, посочи за Про Нюз Добрич Валентин Манолов – собственик на компанията „Ротаро“, която отглежда био плодове.

Очаквало се в началото на годината мярката да бъде пусната. Вероятно обаче заради пандемията от коронавирус  парите са били преразпределени за спешните мерки, подозира Манолов. „Първо чакахме 6 години Световната банка да направи анализ на водните ресурси на България, сякаш тук няма кой да го направи. После се умуваше как ще изглежда една такава програма за поливането. Въобще въпросът с поливането в България е страшно затлачен и това не е случайно – с влизането ни в ЕС се прави всичко възможно на практика ние да не можем да произвеждаме плодове и зеленчуци, а само зърно“, коментира Манолов.

Тази мярка ще отпуска пари на производители на плодове и зеленчуци да си възстановят напоителните системи или да си организират нови. Кога ще стартира обаче не е ясно. В същото време производители от Лудогорието са пред фалити, тъй като държавното предприятие „Напоителни системи“ не им осигурява вода. „А предприятието също щеше да има право да кандидатства за финансиране по въпросната мярка. Защо „Напоителни системи не осигуряват вода - заради ресурсите или заради състоянието на поливните системи? Ако състоянието на поливните системи е причината, защо мярката не стартира вече 10 години?“, пита Валентин Манолов.

Самият той ползва вода от язовир Одринци, но от 15 години е един от малкото водоползватели в региона. „Това показва какъв е интересът на хората към „Напоителни системи“, казва Манолов и допълва: „По мярката бих могъл да си модернизирам системата. Алтернативата е да си направиш сондаж, но има толкова тежка процедура, сякаш отваряш атомна централа.“

Той отглежда 140 декара малини, пъпеши, дини и домати – биологично производство. Стопанството му за био домати е сертифицирано от 15 години. Не използва никакви препарати, разчита на поливането. По думите му сушата оказва огромно въздействие на плодовете – те се нуждаят се от много вода и който няма възможност да я осигури, се отказва от бизнеса.

„Едно много добро решение е да се въведе пестициден контрол на ГКПП-тата за вносната продукция. Такъв стриктен контрол трябва да се прави и за българското производство, за да има качествена и здравословна храна. Защото по борсите се разнася нелегална продукция и никой не знае какво има вътре. А аз като биопроизводител съм подложен на тотален контрол. Имам 8 сертификата, включително от американска агенция, предлагал съм продукция на веригите, но някои изобщо не се интересуват от чиста продукция“, казва Манолов.

Той недоумява, защо от Областната дирекция „Земеделие“ са му отказали контакти на производители на плодове и зеленчуци в област Добрич. Идеята му е била да се свърже с колегите си, за да си партнират и създадат организации.

c