Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Солени финансови санкции и затвор при посегателство над служител на реда

Санкция от 2000 лв. ще бъда налагана на всеки, използвал физическа сила срещу полицай или пожарникар

Това бе решено от депутатите днес, с приетите промени в Закона за МВР.  

Досега нападението над полицаи се наказваше по указа за дребното хулиганство, според който полагащото се наказание беше задържане до 15 денонощия или глоба от 100 до 500 лв. Нанасянето на телесни повреди пък се наказва с до 3 години затвор и до 10 години, когато е тежко.

Между 200 и 2000 лв. е глобата и за всеки, който не изпълнява писмени разпореждания от органите на служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

С промените в закона бе създадено и ново мегазвено, което обединява досегашната служба "Жандармерия" и баретите. Освен с превозването на опасни товари, опазването на безредици и борба с тероризма, звеното ще има ангажимент да охранява и чиновниците от различните органи на властта. Служителите в него ще могат да охраняват президента и вицепрезидентау, премиера, председателят на НС и главния прокурор - в случай, че те поискат охрана. В момента охраната на гореизброените е поверена на служителите от Национална служба охрана.

Изрично в закона разписано и, че при прекратяване на договорни правоотношения служителите на МВР ще получават обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат. Общият им брой обаче не трябва да надвишава 20. Вместо купони за храна, на служителите на реда вече ще бъдат изплащани парични суми.

Обезщетения ще се изплащат и за неизползваните отпуски. Служителите със специфична работа, за която се полага безплатна храна, ще получават левовата й равностойност. Вместо ободряващи напитки, на даващите нощни смени за времето от 22,00 до 6,00 ч.ще бъдат изплащани парични средства.

Предвижда се курсантите, завършили редовно Академията на МВР, които преди влизането на закона в сила са назначени или преназначени на длъжност, да служат в МВР най-малко 10 години.

c