Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Пчелари от област Добрич: Положението ни е унизително!

Браншовиците искат Пчеларски борд, по-добро субсидиране и подкрепа от държавата

Няколко десетки пчелари от цялата област се събраха в Добрич, за да решат какви искания да поставят пред институциите във връзка с тежката ситуация в бранша.

„ Ние в момента нямаме продукция. Има много унищожени пчелни семейства от пръсканията на земеделците, а кошерите са празни, заяви Ясен Янев - председател на организацията „Български свободни пчелари“.

Цената на лабораторното изследване, с което може да се докаже подмор на пчели заради пръскане с препарати за растителна защита, е 500 лева. За пчеларите тази сума е голяма и много от тях се отказват да подават сигнали, казват от бранша.

Марин Иванов – пчелар от Тервел, твърди, че земеделци купуват и пръскат с нерегламентирани препарати от Турция, половината от които са забранени в ЕС. Мариян Чакъров, който има 150 кошера, допълва, че всяка пролет се пръска масово, ежедневно, през цялото денонощие. „Трета година работя на минус, изтървам две паши, само пашата със слънчоглед ми остава“, казва той.

Хората от сектора се оплакаха и от ниската изкупна цена на качествения мед от 3.50-4 лева, която не им позволява да си платят разходите. Те заявиха още, че изкупчици бавят плащанията към тях, лъжат ги и си сменят фирмите, за да се прикрият.

Пчеларите настояват таксата за лабораторните проби да се поеме от държавата. Те искат да се увеличи субсидията от 1 евро на кошер, която наричат срамно ниска.

„Искаме пчеларски борд и европейски стандарти и норми в тази държава. Искаме по-добро субсидиране на средните и дребните стопани в страната, включително пчеларите, а не всички пари да отиват при едрите земеделци“, казва Ясен Янев.

Между 100 и 200 хиляди човека в страната са пряко или косвено свързани с този сектор. Всички печелят, освен пчеларя, твърдят хората. Даден бе пример с Германия, където има такива железни правила, че ако земеделец пръска и натрови пчели, трябва да се прости с бизнеса си.

Пчеларите обмислят протести наесен.

c