Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Готов е физкултурно-музикалният салон към детската градина в Крушари

От 1 юни децата в Крушари са освободени от такса за посещение в детските градини

Преди седмица бяха възстановени занятията в детската градина в Крушари и нейните три изнесени групи в селата Лозенец, Коритен и Телериг, съобщиха от местната община. Най-голямата придобивка за детското заведение е изграденият физкултурно-музикален салон. Стойността на обекта, включен в капиталовата програма на община Крушари през 2019 година, е над 120 000 лева, като строителството и въвеждането на обекта в експлоатация приключи дни преди обявяването на извънредното положение, свързано с COVID-19.  

От 1-ви юни децата ползват новата зала активно – за спортни игри на закрито, за репетиции и детски тържества. Залата е оборудвана със специални уреди и съоръжения за най-малките – мини шведска стена, тунели за забавни игри, меки модули за индивидуални гимнастически занимания.

Посещаемостта в детската градина е рекордно висока за тази част от годината, тъй като много от родителите са заети със сезонна работа, предвид икономическия профил на общината.

В забавачката са освежени спалните и занималните, има нови кътове за игри. За всяка група са закупени плазмени екрани за презентации на игрови ситуации, анимирани игри, дидактични уроци. Подновени са площадките за игри на отрито.

От 1 юни, съгласно решение на Общински съвет Крушари, всички деца, посещаващи занятия в забавачниците, са освободени от такса за ползване на детските градини.

Ръководството на градината информира, че в община Крушари няма деца във възрастовата група от 3 до 6 години, които да не са обхванати в системата на предучилищното образование. Това е и мотив за все по-добрата работа на педагози и помощен персонал, като екипите са достатъчно мотивирани и работят в момента по три проекта, финансирани от Оперативна програма НОИР и МОН. Предстои внасянето на проектно предложение по Национална програма "Заедно за всяко дете", целта на което е да се създадат добри практики, партньорство и информираност между педагогически персонали и родителите на деца в потенциален риск от отпадане от образователната  система в предучилищна възраст. 

c