Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Министърът на отбраната Каракачанов ще наблюдава бойните стрелби край Шабла

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще наблюдава утре, 10 юни, съвместните бойни стрелби „Шабла-2020“. На зенитния полигон на Военновъздушните сили военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции провеждат полево обучение, бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели. Общ ръководител на подготовката е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.

Действията на военнослужещите утре ще наблюдават и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-мaйор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков, висши офицери от Българската армия.

Демонстрацията на способности, постигнати по време на съвместната подготовка, ще се проведе по сценарий, изграден на базата на хипотетична военно-кризисна ситуация в условия, максимално близки до реалните.

Първият елемент от този сценарий е въздействие от авиационни активни средства за противовъздушна отбрана (ПВО) по самолет-нарушител на въздушното пространство на Република България. За целта ще бъде изпълнен отстрел по въздушна цел от самолет МиГ-29 с авиационна управляема ракета.

Следващият етап от планирания сценарий е провеждането на мисия за бойно търсене и спасяване на екипаж, напуснал аварийно самолета. В изпълнението на различните задачи от мисията ще участват самолет Су-25, вертолети „Кугар“, Ми-24 и Ми-17.

Демонстрациите ще завършат с предотвратяване на авиационен удар от противостоящата страна по инфраструктурата в оперативна дълбочина. За целта формирование за противовъздушна отбрана ще осъществи прикритие по основното направление за влитане. Формированието е щатно осигурено със зенитна установка ЗУ-23-2 и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М“, които ще осъществят въздействие с огън и маньовър.

снимка: mod.bg

c