Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Гледат делото за обявяване в несъстоятелност на мина „Оброчище”

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ ще подкрепи миньорите от мина „Оброчище“ утре, 10 юни, на делото за обявяване на предприятието в несъстоятелност. Над 100 работници имат да получават възнаграждения от работодателя.

Делото ще бъде в Окръжния съд в Добрич. На заседанието ще бъде решено кой от кредиторите да плати разноските по производството за обявяване в несъстоятелност на фирмата концесионер „Евроманган“.

От „Изправи се.БГ” припомнят, че средствата, които всеки от кредиторите трябва да предплати, са според вземанията, за които се претендира. Фирмата-концесионер има задължения към държавата за над 5 млн. лв. От тях повече от 370 хил. лв. са към работниците и около 200 000 към Енерго про.

На 2 юни Манолова се срещна с миньорите, които имат да взимат от работодателя 16 и повече заплати, за да съдейства за подаването на документите им към Фонда за гарантиране на вземанията.

По думите на синдика Иван Манолов работодателят не е подавал навременна и коректна информация към НАП и НОИ, което прави невъзможно изготвянето на справките за заплатите на работниците. Справките са необходими за процедурата за получаване на възнагражденията им от Фонда за гарантиране на вземанията.

На срещата стана ясно, че Фондът се е съгласил да изчака миньорите да подадат документите си и след изтичането на тримесечния срок.

По време на посещението си в Добрич Мая Манолова ще проведе среща с пчелари в хотел „Добруджа”.

c