Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Розариумът, лировото дърво и червенолистната джанка - цветната красота на Добрич

Около 5 500 рози от над 20 различни вида цъфтят в едно от най.привлекателните места в Добрич - Розариума в градския парк „Свети Георги“. Основните видове са чайно-хибридни, катерливи, щамбови и бордюрни рози. От Община град Добрич посочват, че в Розариума всяка година се извършва подрязване на розите, като се премахват се всички, изсъхнали, заболели или слаби клонки. Растенията се оформят, за да имат силен растеж и обилен цъфтеж от средата на пролетта до края на есенните месеци. Розариумът се простира на площ от 2 декара.

Красивата природа и нейните изобретения могат да се видят и в центъра на Добрич. Със своята индивидуалност се отличава и Лировото дърво. liriodendron tulipifera или лировото дърво, от семейство Магнолиеви, се среща естествено в източната част на Северна Америка, в състава на смесени широколистни гори, а в Европа се отглежда от 1665г. В България се използва главно за декоративни цели, какъвто е случая със съществуващите дървета в Добрич. Допреди реконструкцията на центъра през 2013 година и цялостната рехабилитация на парка, видът не се е използвал в града. Тогава видове биват засаждани като акценти в парка, отделни солитери, част от дървесно храстови групи и като алейни насаждения.

Друг интересен вид, взимащ участие в озеленяването основно по центъра е Prunus cerasifera “Nigra” или Червенолистната джанка, разположена предимно в алейни насаждения по центъра. Той е малко до средно голямо широколистно дърво с кълбовидна форма на короната, което се използва както в градините така и в градски насаждения, алейни групи или солитери. Устойчив към климатичните условия вид, толерантен към широк спектър от условия и почви, като единственото условия за обилен цъфтеж и развитие е пряката слънчева светлина.

Този вид също за първи път е използван при реконструкциите на центъра и парка. В началото на пролетта започва да образува наситени розови пъпки, от които изникват доста единични розови цветове, впоследствие избледняват до бяло, докато се появят пурпурночервените листа. Те остават на дървото до есента, когато станат по-яркочервени и опадват.

c