Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Кранево: На 15 юни ще стане ясно какъв ще е сезонът

На 15 юни ще стане ясно какъв ще е сезонът в Кранево. Той при нас по принцип започва по-късно. Но все пак на тази дата други години има заявки, виждане за сезона. Това сподели за Про Нюз Добрич кметът на Кранево Румен Николов. На този етап се очаква да е слаб, както навсякъде, всички се надяват 15 юни да е някаква преломна дата, допълни той.

По думите му няма и спомен от фестивалите, които се организират в крайморското село. Вече е отложен Фестивалът на цацата - промяна, която беше обявена още в средата на май т.г.. Няма да се състоят и тези, които се провеждат в хотелите „Добруджа”1,2 и 3, в „Аква лайф”, в Международния лагер. Не е отворена и ледената пързалка, която е емблематична за Кранево.

Засега само кръчмарите се стягат да отворят, и то малките ресторантчета, крайпътните, към плажа, сподели кметът. По думите му стопаните очакват в петък, събота и неделя да дойдат хора от близките региони за разходка и плаж. Няколко арендатори, които скоро приключват жътвата, са заявили, че ще дойдат с екипите си за по ден, два. Но като цяло за организиран туризъм в рамките на десетина дни-седмица все още не съм чул, допълни Николов.

Той обясни, че големите комплекси с по 600-700 легла ще отворят малко крила от хотелите си. Даде за пример комплекс, които има установени добри контакти с полски туристи, но засега нямал заявки.

Кметът разказа, че през седмицата в Кранево вече са се появили 3-4 румънски коли. Според него това е добър показател, че може би нещата в северната ни съседка се успокояват.

На този етап се стяга тук-таме, асфалтираме дупки, подготвяме се за сезона, но не с темповете от други години, каза кметът. Той посочи, че тази година се очакват основно български туристи.

Поне една трета от къщите в Кранево работят като къщи за гости, посочи Николов. Стотина от жителите на селото работят като управители, сервитьори, готвачи. „В момента всички изчакват, почти никой от хората не е започнал работа по комплексите”, каза кметът. По думите му около 60 процента от хората в Кранево разчитат на сезонната работа, чакат хляб от това, издържат семействата си.

c