Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Предлагат облекчения за собствениците на сезонни тераси към заведенията

Ползвателите на сезонни тераси към заведенията за хранене и развлечения да бъдат освободени изцяло от плащане на такси за първия месец след изтичане на извънредното положение и 50 % за втория месец, предлага Община град Добрич. За целта Общинският съвет трябва да приеме изменения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Измененията са обявени за обществено обсъждане и могат да се видят на сайта на общината. Там очакват мнения и предложения от граждани до 29 юни на адрес dobrich@dobrich.bg.

От общината припомнят, че от заплащане на общински такси за периода на извънредното положение бяха освободени ползвателите на сезонни тераси към заведения за хранене и развлечения и търговците на Центъра за базарна търговия (Битака) по бул. “Русия“.

„Със спестените средства, търговците ще имат възможност да възстановят дейността си и да запазят наетия персонал, който ще получава доходи. Впоследствие, след нормализиране на обстановката, средствата ще се възстановят на общината под една или друга форма. 

С предлаганото изменение и допълнение на наредбата ще се намали в значителна степен финансовата тежест върху ползвателите на сезонни тераси в Община град Добрич и ще помогне за по-лесното и по-бързо преодоляване на последиците от кризата с епидемията на територията на общината“, коментират от общината.  

Предвижда се финансовите средства, които са необходими за изпълнение на мерките, да бъдат изцяло за сметка на общинският бюджет.

С прилагането на новите текстове от наредбата максималният размер на намалението на приходите на Община Добрич за периода на първия месец след изтичане на извънредното положение ще бъде в размер до 26 000 лева, а през втория месец след изтичане на извънредното положение - до 15 000 лева. 

c