Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Свободна WiFi мрежа изградиха в 6 зони на Каварна и с. Българево

В община Каварна успешно приключиха дейностите по Европейския проект "WiFi4EU - насърчаване на интернет свързаността в местните общности". Информацията съобщиха от местната общинска администрация.

По схемата за подпомагане на предоставянето на безплатен достъп до висококачествен безжичен интернет на местни жители и посетители в центровете на местния обществен живот в общини в цяла Европа беше изградена мрежа, която обхваща следните зони:

  • - Пешеходната зона на град Каварна
  • - Градският парк в района на Паметника и Костницата
  • - Паркът пред училищата ОУ „Йордан Йовков“ и СУ „Стефан Караджа“
  • - Сградата на общинска администрация (партер)
  • - Сградата на „Медицински център – I“, ет. 1
  • - Площадът на с. Българево

Предоставянето на безжичната интернет връзка е безплатно и без дискриминационни условия, уточниха от Общината.

За достъп, потребителите следва единствено да се включат към мрежата WiFi4EU. За включването и използването ѝ не се изисква идентифициране, подчертаха от общинската администрация. Минималната гарантирана скорост за изтегляне е 30 Mbps.

Осигуреният високоскоростен интернет дава възможност за бърза връзка, допълване на обществените услуги, предоставяни на публични места и подобряване още повече достъпа до онлайн услуги, които повишават качеството на живот в местните общности, като улесняват достъпа до услуги.

Финансирането на проекта е от Европейския съюз чрез Изпълнителната агенция за иновации и мрежи (INEA) към Европейската комисия, в рамките на  Механизъм за свързване на Европа (МСЕ), сектор „Телекомуникации“, Споразумение  № INEA/CEF/WiFi4EU/ 1-2018/020509-025520.

c