Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Селекционер: Държавата да задължи земеделците да сеят определен процент родни семена

Мана по слънчогледа в страната?... в Добруджа няма такъв проблем

Държавата трябва да подпомогне родното производство на семена, за да могат земеделските институти да печелят и да се развиват. Това може да стане с въвеждане на задължителни за земеделците проценти местни семена, които те трябва да използват, заяви Галин Георгиев – завеждащ отдел „Селекция на слънчогледа“ в ДЗИ-Ген. Тошево

Той даде пример с Турция, където е задължително 25% от семената да са турски, а другите може да са чужди, но произведени пак в Турция. В Испания пък държавата намирала методи и средства да направи така, че да се сеят семена родно производство.

„Защо това да не стане и тук?  Нашата селекция е на много високо ниво, но каквото и да правим, ако нямаме подкрепата на държавата, няма да можем да се развиваме както трябва. Говорим за 5-15%. Ако държавата успее да издейства тези проценти, в институтите ще се влеят десетки милиони левове. Не съм чул да има оплаквания от нашите семена, а те са два-три пъти по-евтини от чуждите“, посочи Георгиев.

„Състоянието на площите със слънчоглед към момента е задоволително. Валежите влияят добре, а ако се сбъднат прогнозите за валежи през юни до 150 литра на кв. метър, значи културата е осигурена с влага за цялата вегетация“, коментира селекционерът.

Проблемът обаче е, че се наблюдава мана при слънчогледа почти в цялата страна. Причината е, че не спазват нужните 4-5 години сеитбооборот. Болестта е много опасна и ще дойде време когато добивите ще се компрометират много сериозно, добави Георгиев и уточни, че такъв проблем в Добруджа няма, защото тук сеитбооборотът се спазва.

През следващата кампания ДЗИ ще предложи 4 хибрида слънчоглед – един конвенционален и три хербицидоустойчиви. Георгиев подчерта, че българските хибриди слънчоглед се търсят все повече, но предимно от по-дребните фермери, а едрите арендатори предпочитали вносни.

c