Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

С тибетска рехабилитация лекуват парализирано след тежка катастрофа момче от Добрич

Тибетска рехабилитация, която се провежда на парализирания им 20-годишен син, е надеждата на семейство от Добрич. Става дума за Емо Ангелов, който пострада с приятелката си при тежка катастрофа преди около година и половина.

Припомняме, че през октомври 2018-а 18-годишното тогава момче се блъсна с лек автомобил „Рено” в дърво в района на СУ „Свети Климент Охридски”. По данни на полицията причина бе несъобразената скорост. При тежката катастрофа пострадаха Емо и приятелката му Нелиса Михайлова. Младежът бе с опасност за живота и му бе направена неврохирургична операция за поставяне на имплант на петия шиен прешлен и отстраняване на костици, които при катастрофата са се забили в костния мозък. За лечението на двамата в Добрич се проведоха няколко кампании за набиране на средства.

Рехабилитацията на Емо се извършва в Тибетски център за масажи в Балчик. За Про Нюз Добрич рехабилитаторът Пламен Костов сподели, че момчето постъпило при тях напълно блокирано, изоставено, в най-лоша фаза. Той обясни, че методът представлява точкова терапия. Чрез активиране на точките се премахват блокажите, които, по думите му, са много в тялото му.

Емо до момента е направил около 36 сеанса, сега се подлага на този вид рехабилитация четири пъти седмично. Според Пламен Костов има сигнали за подобрения – момчето вече мърда бедрата си. Мускулите му са станали по-стегнати, по-еластични, когато е започнал терапията са били много отпуснати. Рехабилитаторът обясни, че година и два месеца след катастрофата никой не е работил върху крайниците му. Те са изкривени, дланите му са също много зле. „Ако беше се работило от началото нямаше да се стигне до скъсяване на сухожилия, опъване и други такива проблеми. Вече сме ги отпуснали с около 5 мм, омекотени са”, каза специалистът. И обясни, че ако, например, не се работи върху ходилото, сухожилието се опъва и се изкривява, което води до траен блокаж. Сега започнахме от А и Б и вече половината ходило е изправено, допълни рехабилитаторът.

По думите му случаят не е лек. Но много бавно и с много работа ще се постигнат трайни резултати.

„Помогнете на бившия голмайстор на юношите на ФК “Добруджа” и защитавал националния флаг на България на Европейско първенство по билярд да се изправи на крака и да продължи стария си начин на живот”, призоваха наскоро родителите на Емо, които имат нужда от финансова подкрепа за провеждането на тибетската рехабилитация.

Разкрита е дарителска сметка в Общинска банка, клон Добрич:

  • IBAN: BG42 SOMB 9130 1068 3770 01
  • Титуляр: Емо Николаев Ангелов.
c