Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Работниците от мина „Оброчище“ ще имат време да кандидатстват за обезщетения

Фондът за гарантиране на вземанията ще изчака работниците от мина „Оброчище“ след законовия тримесечен срок да представят доказателства за дължимите им суми и да кандидатстват за обезщетения. Това съобщи председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на пресконференция в Добрич. Тя ще съобщи новината на работниците на среща с тях тази вечер.

3-месечният срок изтича след 11 дни. Манолова заяви, че е разговаряла с ръководствата на Фонда и на НОИ и получила уверения, че те ще изчакат работниците да съберат необходимите им документи – банкови извлечения, заповеди за прекратяване на трудови правоотношения и др., и така да докажат какви заплати са получавали. „Тези доказателства предстои тепърва да се събират заради некоректността на работодателя. Защото концесионерът на една от най-големите манганови мини в света я е довел до състояние на практически фалит“, посочи Манолова. По думите й е недопустимо дружеството да не съхранява документация как е плащало заплати.

Работниците в мината не са получавали трудови възнаграждение от година и половина, но Фондът за гарантиране на вземанията според правилата може да изплати само шест заплати. Въпросът е да се съберат доказателства, че тези суми са дължими. „Някои от работниците водят съдебни дела и част от тези доказателства са събрани в хода на производствата. Дори обаче да осъдят дружеството „Евроманган“, хората няма да получат и стотинка от работодателя, защото той не притежава никакви активи“, допълни Манолова.

На брифинга присъства и синдикът на „Евроманган“ Иван Манолов, който заяви, че работодателят е подавал нередовно и непълна информация за осигурените лица към НАП и НОИ. Заради това той не можел да изготви нужните справки на работниците, за да кандидатстват те за обезщетения.

Той каза още, че Инспекцията по труда, която е инициирала производството по несъстоятелност на дружеството, нямала бюджет да го довърши, за да има някакъв резултат. Манолов попита защо мажоритарният кредитор на „Евроманган“ НАП не е предвидил разноски за охрана на имуществото на мината, след като очаква да получи вземанията си.

Все още около 60 работници се водят на работа, а прекратяването на договорите им ще започне на 8 юни. Кредиторът ЕНЕРГО ПРО от месец февруари е спрял тока в мината и никой не знае какво е състоянието на помпената станция в наводнените галерии. Освен това входът към шахтата е запечатан, каза Манолов.

Мая Манолова попита защо Министерството на енергетиката не си поиска концесионните такси, които „Евроманган“ дължи на държавата. Синдикът пък каза, че е пуснал молба до Областния управител да се установи държавната собствеността в мината, а Красимир Кирилов го е препратил към министерството. То пък и до момента не е направило инспекция на собствеността си в мината.

Председателят на „Изправи се.БГ“ припомни, че е внесла вчера в Народното събрание законопроект за ограничаване произвола на колекторските фирми. С него фирмите се задължават да се регистрират и да имат капитал от поне 500 000 лв. и се забранява служителите им да са с криминално минало. „Забранихме колекторските фирми да притесняват хората на работните им места, по домовете им, както и близките им. При нарушаване на правилата предвиждаме тежки санкции за най-малко 5000 лева за всеки отделен случай, както и заличаване на колектора от регистъра“, обясни Манолова.

Тя допълни, че ВиК-дружества, топлофикации, енергоразпределителни дружества и мобилни оператори няма да имат право да събират вземания чрез колектори.

c