Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Осигуряват нови лаптопи и таблети за децата в центровете от социален тип в област Добрич

Министерството на труда и социалната политика осигурява 1 милион лева за общините в страната, за да закупят лаптопи и таблети за децата, ползващи социални услуги

Преносими компютри и таблети ще бъдат закупени на деца, настанени в социални услуги и специализирани институции, по нова програма на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/. Това съобщиха от пресцентъра на Социалното министерство.

Програмата предвижда по този начин учениците от I до XII клас да имат възможност да участват пълноценно в дистанционната форма на обучение.

Кампанията ще обхване общините, в които през учебната 2020/2021 децата от I до XII клас са настанени в центрове от семеен тип или в домове за деца лишени от родителска грижа. Общините ще могат да получат и средства за принтери, рутери, за заплащане на интернет в сградите до края на тази календарна година.

От МТСП разчитат, че по този начин децата от тези групи няма да изостават от учебния процес.

От началото на юни до 15 юли 2020 г. общините-доставчици на услуги ще може да кандидатстват по програмата, чийто бюджет е 1 млн. лв. Освен лаптопи и таблети, може да се закупуват компютърни конфигурации, рутери, принтери или други мултифункционални устройства, както и да се получават средства за заплащане на интернет в сградите до края на календарната година. Документите се подават във Фонд "Социална закрила", като повече информация за кандидатстването може да се намери на адрес - https://www.mlsp.government.bg/dokumenti-1

През тази седмица ще предстои да бъдат раздадени 157 таблета, закупени с дарения от лични средства на учени от БАН. Ще ги получат децата от центровете за настаняване от семеен тип в областите Видин, Враца и Монтана. През миналия месец, частен дарител е предоставил на Агенцията за социално подпомагане още 104 таблета, които били разпределени сред настанените в институции в Кюстендил, Севлиево, Габрово, Ловеч, Дупница и Смолян.

c