Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Зрелостниците писаха върху "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин

Зрелостниците, които се явиха днес на първата матура по БЕЛ решаваха тест от 40 въпроса, като 41-и въпрос е бил есе или интерпретативно съчинение на тема "Човекът и неговите съмнения в разказа "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин.

Това стана ясно от първите излезли от изпита ученици. По-късно днес, МОН ще обяви и официално изпитната тема.

Верните отговори на теста ще бъдат качени на сайта на МОН в следобедните часове на днешния ден, окончателните резултатите ще бъдат ясни до 15 юни.

Следващата дата - за неуспелите да се явят днес, е на 27 август.

Тазгодишната матура по български език и литература е по-различна заради епидемията от Covid-19. Припомняме, че датата беше изместена с 12 дни, а началото вместо от 8:00, беше преместено в 9:00 часа, за да може учениците да се придвижат спокойно. От конспекта за матурата отпаднаха трима автори - Н. Й. Вапцаров, Д. Талев и Д. Димов.

865 бяха зрелостниците в област Добрич, които се явиха на задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас. От общо 904 абитуриенти, имащи право да положат изпит, до теста не бяха допуснати 22-ма. Така от 882 с право на явяване, в залите за изпита тази сутрин влязоха 865 млади хора.

c