Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

В близо 50 държави отбелязват Международния ден на детето 1 юни

В почти всички държави по света се празнува Ден на детето или Ден на децата. Този празник е на различни дати и е по различен начин свързан с традицията на отделните държави.

Международният ден на децата е на 1 юни в близо 50 държави по света, между тях почти всички страни в Източна Европа. Той води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 година в Женева (Швейцария). Веднага след това започва празнуването му в България на 8 май под патронажа на княгиния Евдокия и по-късно на съпругата на Борис III.

След 1949 година Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. При честването се придава силна политическа окраска. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.

Ето кога се празнува Деня на детето в някои страни по света - втората събота на януари – Тайланд; 3 март – Япония (чества се и на 5 май); 4 април – Хонконг, Тайван; 23 април – Турция; последната неделя на април – Колумбия; 30 април – Мексико; 5 май – Южна Корея (до 1946 г. – 1 май), Япония (втори ден на децата); 27 май – Нигерия; последната неделя на май – Унгария.

c