Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

По Северното Черноморие очакват много слаб и непредвидим туристически сезон

Браншът иска ясни и точно написани правила за работа в условията на пандемия

Очакваме изключително слаб, тревожен и неясен туристически сезон – така коментира за Про Нюз Добрич ситуацията в бранша Дарина Аргирова, председател на Туристическо сдружение „Каварна“. По думите й сегашното положение е уникално и е много трудно да се прогнозира как ще се развият нещата.

Министерството на туризма обяви, че от днес България ще приема туристи от 29 държави, включително и Румъния, на чиито туристи разчита най-много Северното Черноморие. Ситуацията реално обаче се оказва по-различна. Румънците могат още днес да влязат в България, но след връщането си в Румъния трябва да бъдат поставени в 14-дневна карантина. Според румънските власти тази мярка може да отпадне след 15 юни, така че едва след тази дата можем да очакваме гости от северната ни съседка, посочи Аргирова.

„Много разчитаме на българския сегмент. Надяваме се нашите сънародници да изберат Северното Черноморие – това красиво и уникално място, съчетаващо природа с история и култура. Трудно е обаче да се каже дали хората ще имат отпуски и финансова възможност да дойдат“, коментира Дарина Аргирова.

Тя припомня, че северните курорти привличат в последните години много поляци и чехи, които са добре дошли сега, още повече че тези държави също отварят границите си.

Не така стоят нещата с Беларус. Според туроператори това лято въобще няма да има гости оттам – нямало никакви записвания. Няма резервации и от руски туристи. Първите самолети щели да летят от Русия чак след 10-15 август. „Руснаците ги забравяме, а и тяхното правителство имаше официална позиция, че руските граждани няма да пътуват скоро“, каза Аргирова.

Над 3000 са леглата в местата за настаняване в община Каварна – предимно в големите комплекси „Русалка“, „Трейшън клифс“, „Калиакрия ризорт“, „Топола Скайс“, „Иканталъка“, но и в къщите за гости и малките хотели. По думите на Аргирова не е ясно дали комплексите ще работят с пълен капацитет. „Всички имат готовност, но за май и юни имаше много откази. За юли и август все още няма, туристите изчакват как ще се развият нещата и не бързат да си отменят резервациите. Надяваме се, че ще спасим поне юли и август, защото септември при нас е слаб месец“, подчерта Дарина Аргирова.

Браншът се оплаква и от липсата на ясни и точно разписани правила как ще работи туристическата база в условията на пандемия.

„На сайта на Министерството на туризма за две седмици бяха качени три версии на изискванията за противоепидемични мерки в местата за настаняване и заведенията – как точно да бъде почистването в лоби баровете, фоайетата,  стаите, заведенията, какви дезинфектанти да се употребяват и т.н. Правилата се променят постоянно, няма никаква яснота какво да правят хотелите, а тръгват проверки от РЗИ. И за големите туристически автобуси не е ясно – колко души трябва да пътуват, какви да са мерките. Отначало искаха къщите за гости да осигуряват маски и ръкавици. Това отпадна. Хотелите пък трябва да сключват договори с лечебни заведения. Това е безумие, защо да сключват договори - ако има проблем, се звъни на тел. 112. Това е много объркващо. Просто трябва да има ясни правила за всички и всеки да си върши работата“, категорична е Аргирова.

Около 270 000 е броят на реализираните нощувки в община Каварна през миналата година. Никой не се наема да прогнозира какъв ще бъде той през 2020 година.

c