Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Детските градини в Добрич са готови да отворят на 1 юни

Детските градини в Добрич, съгласно заповед на кмета Йордан Йорданов, ще отворят врати на първи юни. Имат ли готовност да посрещнат малчуганите и какви противоепидемични мерки ще се спазват за тяхната безопасност и тази на персонала разговаряхме с двама от директорите – на ДГ №8 „Бодра смяна", която е в центъра на Добрич и на ДГ №20 „Радост”, която се намира в квартал „Балик”.

Детска гадина №8 „Бодра смяна” в момента усилено се подготвя за изпълнение и спазване на мерките за организиране на дейностите след възстановяване на приема на децата, сподели за Про Нюз Добрич директорът Кристина Фотева. По думите й за целия екип са осигурени необходимите предпазни средства – препарати за лична дезинфекция, шлемове и ръкавици. Детското заведение разполага с нужните дезинфектанти, с които ще се извършват всички хигиенни изисквания, които са разписани в мерките. Дезинфекция във всяка група ще се извършва по четири пъти, като по време на нея децата няма да присъстват в помещенията. На два часа ще се почистват тоалетните, отпадъците ще се изхвърлят по график от помощния персонал.

Направено е проучване сред родителите на децата, педагозите индивидуално са разговаряли с всеки родител за идването на детето му в детската градина, обясни Фотева. Предоставени са им декларации за информирано съгласие, за споделена отговорност, която всеки родител трябва да попълни преди детето му да постъпи в детската градина. Предстои утре родителите да бъдат запознати с организацията на идването на децата им в ДГ „Бодра смяна”. В съответствие с мерките медицинската сестра ще измерва температурата на малчуганите при постъпването им. Всяка от групите ще минава през отделен вход. Родителят ще изчаква докато учителят приеме детето му в групата. Самите родители няма да имат достъп до сградата. „Трябва да са изключително спокойни, защото ние сме направили всичко, което зависи от нас и желаем здравето и на дечицата, и на работещите, и на техните семейства”, увери Кристина Фотева.

В самата група ще работи само персоналът, който е за групата, сподели директорът на ДГ „Бодра смяна”. Той няма да има контакт с други лица в детската градина. Организиран е начинът на хранене така че отново контакт да имат само са хората, които са с тази група. Дворът вече е разпределен за групите, да има дистанция, да няма смесване на децата. „Всъщност децата са си деца. Те идват тук заради своите връстници, за да играят с тях. При тях е много трудно да се спазва дистанция. Затова в нас, възрастните, е отговорността да успеем да съхраним тяхното здраве”, посочи Фотева. И допълни, че ще се прави всичко възможно децата да бъдат организирани така, че да играят в малки подгрупи.

Директорът обясни, че за персонала на всяка група има осигурено място, знаят къде ще се събличат и къде ще обличат техните дрехи, с които ще работят само в детската градина. Всички играчки ще бъдат дезинфекцирани. Така е организирана дейността и работата на целия екип, че да има обезпеченост за всяка една възрастов група.

Директорът посочи, че детската градина по списък-образец има 141 деца. В първата седмица се очакват половината. Най-много в една от групите ще са 14 деца, това са заявили родителите.

Колективът е запознат с мерките, много пъти сме ги обсъждали и ще ги обсъждаме, проигравали сме ги, сподели Кристина Фотева. И допълни, че й прави впечатление, че родителите на децата от ДГ „Бодра смяна” с изключително голямо разбиране се отнасят към ситуацията.. За мен това е много добър знак, че всички ние сме в една посока, допълни тя.

Като цяло детска градина №20 „Радост” е готова за прием на децата, съобщи директорът й Валентина Господинова. Предприети са всякакви епидемиологични мерки за работа. Осигурени са дезинфектанти от всякакъв вид, които са потребни и нужни както за дезинфекция на помещенията, така и на вън. За учителите са осигурени маски, шлемове, ръкавици. Направена е строга организация по движението на персонала в сградата. Издадена е заповед кой къде да се движи и кой в какви часове какви дейности да изпълнява, за да няма контакт помежду си работещите.

В помещенията са изградени кътове, в които децата да играят на малки групи, за да бъде осигурена някаква дистанция.

Родителите няма да влизат в детската градина по никакъв повод. Първия ден при добро време децата ще бъдат посрещнати в двора на ДГ „Радост”. Те ще влизат в детското заведение от пет входа, групите са 6. В първия ден медицинската сестра ще мери температурата на всички деца, в последствие ще влиза при децата, когато има необходимост. Закупени са чисто нови термометри за всички групи, за да могат учителите по всяко време да имат готовност да измерят температурата на някое от децата. Изолационното помещение е дезинфекцирано и готово евентуално при необходимост да бъде използвано. Направено е разчертание така че хората като пристигат да са на два метра и да има физическа дистанция между родителите.

Валентина Господинова сподели, че от 29 май започва приемането на документите за записването на децата в първа група. Имаме грижа как ще приемем тези хора, които ще дойдат, обясни тя.

В ДГ „Радост” децата са общо 148. Първоначалната информация беше, че от 1 юни ще се върнат 59 от тях, но се увеличават, сподели директорът. На този етап родителите проявяват интерес и ни се доверяват, каза Господинова. И сподели, че в една от групите децата ще са 17. Ако пристигне още едно детенце трябва да направим разделяне на помещението или да търсим ново помещение, обясни директорът.

Учителите са готови, инструктирани са за работа, посочи тя. Въведени са правила за действие в условия за извънредна ситуация. Има и правила за строг епидемиологичен контрол в детската градина. Предстои да бъдат приети декларациите за споделена отговорност от родителите. „Ако се появи болно дете, родителите да знаят, че отговорността не е само наша”, обясни Господинова. Декларациите са изпратени до всички по имейл, разговаряно е отделно с всяко семейство. Всички възможни документи, които се изготвят при работа в епидемична обстановка, са качени на сайта на ДГ „Радост” и са достъпни за всеки родител.  

c