Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Освободени са изпълнители в пенсионна възраст от оркестри и ансамбли в Добрич

Общински съветник: Никога, дори по време на война, не са закривани културни състави. Община Добрич: Няма да разформироваме оркестрите и ансамблите в града

Оркестрите и ансамблите в Добрич ще продължат да съществуват и никой няма да ги разформирова, стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет. И кметът на Добрич Йордан Йорданов, и зам.-кметът по хуманитарните дейности д-р Емилия Баева бяха категорични, че съставите ще продължат да работят. А освободените изпълнители са в пенсионна възраст.

Това бе заявено в отговор на питане на общинския съветник Детелина Николова от МК ГЕРБ (СДС). Тя посочи, че във функция „Почивно дело, религиозни дейности и  култура“, в т.ч. „Оркестри и ансамбли“, са утвърдени 83 щатни бройки. Предприети са дейности по освобождаване на бройки по трудови договори и на пенсионна възраст в ПФА „Добруджа“, Български камерен оркестър Добрич и Духовия оркестър.

„Освобождаването на квалифицирани служители със специфични професионални умения и липсата на такива на пазара на труда води до разформироване и невъзможност за пълноценно функциониране на оркестрите и ансамблите. Да закриеш работещи структури е най-лесно, но да създадеш и поддържаш такива е много трудно. Никога, дори по време на война, не са закривани оркестри и ансамбли“, заяви позицията си Детелина Николова.

Д-р Баева обясни, че в ПФА „Добруджа“ има 40 щатни бройки. Прекратени са трудовите договори на двама инструменталисти и една певица, придобили право на пенсия заради осигурителен стаж и възраст, а един танцьор е напуснал по собствено желание.

В Български камерен оркестър има 17 души на щат. Връчени са предизвестия за прекратяване на трудовите договори на 4 от тях заради пенсия, както и на служител на втори трудов договор на половин щат, заради това че в момента няма организиране на концерти в зала.

В Духовия оркестър на щат са 23 души. Заради пенсия са прекратени договорите на 4 инструменталисти, двама от които са били на половин щат.

В Детски хор „Местро Захари Медникаро“ и хор „Добруджански звуци“ има четири щатни бройки и там няма освободени.

Д-р Баева подчерта, че са прекратени договори само на хора в пенсионна възраст. „Наясно сме как се намират кадри. Имаме двама желаещи да започнат през септември. Така че в началото на новия творчески сезон съставите ще бъдат попълнени. Смея да уверя, че оркестрите и ансамблите ще продължават да съществуват.

С всичките си действия досега сме го показали – извършихме пребазиране, предоставихвме нови униформи. Нямаше да го правим, ако имахме намерение да закриваме оркестри и ансамбли. Това, че сме освободили пенсионерите, е част от последователна политика на общината. Може би е време да подмладим нашите състави. Ако не можем да намерим хора извън пенсионна дейност, ние пак ще се обърнем към пенсионерите“, заяви д-р Баева и призова добричлии да подкрепят съставите, като си купуват билети за концертите им, след като залите отново отворят врати.

c