Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Още 6 плажа ще предлагат безплатна сянка по Черноморието ни

23 плажа по родното Черноморие ще имат нулеви цени за шезлонг и чадър у нас през това лято.

Това съобщи днес министър Николина Ангелкова в сутрешния блок по bTV.

Припомняме, че 17 бяха до вчера плажовете, заявили готовност да предлагат безплатно сянка през това лято по морето у нас.

кадър - bTV

От концесионерите се очаква минималното намаление на чадъри и шезлонги по морето да е минимум 50%., заяви Николина Ангелкова.

"Ще следим за цените на сянката. Призовавам всички собственици на плажове да са коректни. В крайна сметка всички искаме да привлечем повече туристи на българското Черноморие", призова министър Ангелкова. 

Предстои подробно да бъдат описани всички 123 плажа у нас, които имат договор за наем или концесия. Информацията ще бъде видима и чрез ново мобилно приложение, което трябва да бъде пуснато в най-скоро време. Чрез него, потребителите ще виждат какви са действащите цени и моментната заетост на конкретен плаж в България.

Министър Ангелкова припомни, че концесионни възнаграждения и наемни цени за 2020 г., които вече са заплатени в пълен размер, също подлежат на намаляване. Размерът им ще бъде прихванат от концесионното възнаграждение или наемната цена за следващата година.

Тя подчерта, че държавата не може да се меси в ценовата политика на хотелиерите, тъй като този сектор е изцяло частен.

"Надявам се, че от 15 юни ще стартират полетите с редица държави от Европа." Според министъра на туризма, има интерес към почивки по нашето Черноморие, както и към ваканции на планинските ни курорти.

"Има изключителен интерес към България като дестинация от чужбина. Това, че имаме малко заразени също е плюс. Започваме и рекламирането именно на този факт", разкри Ангелкова. 

От днес стартира проверка на служители от РИОСВ, която трябва да даде отговор имало ли е разрушаване на дюни на Ахтопол.

"Всяко лято наказваме нарушителите, които унищожават дюните по морето. И тази година ще има наказани", допълни туристическият министър. Глобата за установени закононарушения е от 10 хиляди до 50 хиляди лева.

Престои от 1 юни да отварят и заведенията на закрито. "Контролът ще бъде изключително строг", предупреди министър Ангелкова. 

c