Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

ОбС не хареса инвестиционната програма на Центъра за бизнес и култура в Добрич

Ще се стигне ли до раздяла между Общината и Международния колеж?

Инвестиционната програма за следващите три години на „Центъра за бизнес и култура“ АД, в който Община Добрич е акционер, предизвика дискусия в залата на Общинския съвет днес. Дружеството ще проведе  Oбщо събрание на акционерите на 19 юни. Местният парламент трябваше да определи как да гласува по точките от дневния ред на събранието представителят на Oбщината, а именно кметът на Добрич.

Стана ясно, че за една от точките  – приемане на Инвестиционна програма за 2020-2023 година, има много кратка информация, предоставена на съветниците едва преди 3 дни. Затова управителят Тодор Радев бе изслушан в залата.

Става въпрос за сградата срещу Общината, позната на добричлии като Международния колеж, в която се помещават Висшето училище по мениджмънт и две частни училища. Там има и други наематели, сред които банки, пицария и др. Преди години в частта от сградата, която е без прозорци, имаше мебелен магазин. Сега е празна.

Тодор Радев заяви, че те от 10 години се опитват да довършат сградата, като вече са инвестирали няколко милиона в нея. В момента 85% от площите са работещи, останали са 15% - именно тъмната площ без прозорци, проектирана за галерия. Радев посочи, че от години се опитват да отдадат под наем тази площ, но желаещи няма. „Когато тази част се отвори с прозорци и отделен вход, ще има потенциални наематели, преди това няма как да направим сериозни инвестиции“, каза той. По думите на Радев наемите не били каквито трябва заради общото състояние на града – той се стопявал, изчезвали бизнеси и не бил привлекателен за инвеститори.

Иво Пенчев от МК /ГЕРБ-СДС/ попита дали в такъв случай общината и дружеството да не се разделят и общината са стопанисва и управлява сградата, като Международният колеж ще има безвъзмездно право на ползване. Подчерта обаче, че дружеството развива много полезна дейност за града с привличането на студенти.

Зорница Михайлова от МК /ГЕРБ-СДС/, бе категорична, че трябва да бъдат защитавани интересите на Общината, а инвестиционната програма е необоснована.

Кметът Йорданов пък попита ако градът, както казва Радев, запада, защо именно тази година Центърът бележи ръст в печалбата си. Кметът каза още, че според главния архитект на Добрич сградата няма как да се отвори във въпросната част.

Тодор Радев твърди, че в Добрич не се забелязват ползите от висшето училище и че общината не му помага. „Ако се разделим и освободим сградата, тя съвсем няма да бъде довършена, защото нито общината, нито държавата са най-добрите собственици. Да не говорим, че други университети получават сгради като подарък от общините, защото образованието има нужда от подкрепа“, каза Радев.  

На Общото събрание кметът да гласува по своя преценка и усмотрение относно предложената инвестиционната програма за 2020-2023 г. на Центъра за бизнес и култура“, бе в крайна сметка становището на съветниците.  

c