Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Договорено: Танцовите зали и сцените за изкуства отварят врати

От днес отварят всички зали за изкуства и култура в България.

Това стана ясно след днешната среща на представители на бранша със здравния министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов.

Отново ще могат да функционират всички зали, физкултурни салони, частни и държавни репетиционни, читалищни сцени и детски школи. По време на срещата е договорено при провеждане на дейностите в залите да бъдат спазвани стриктно всички противоепидемични изисквания.

В залите ще влизат максимум до 20 души - средно по един човек на 4 кв. м.

„Още днес ще бъде издадена заповед за разрешаване на нашата работна дейност. Всички условия, които представихме на министър Ананиев и на Боил Банов бяха одобрени и приети радушно. Договорихме се да работим в залите си с 1 човек на 4 кв. м., но до 20 души в едно помещение“, обясни Милена Налбантова - хореограф и посланик на Световната артистична танцова федерация у нас. Тя уточни, че предстои още от мерките да бъдат облекчени, при което в най-скоро време и тази бройка ще бъде увеличена.

„Отварят се абсолютно всички зали и помещения – читалища, културни домове, младежки центрове, физкултурни салони, военни клубове. Поетапното ни връщане на работа е огромен успех“, уточни Налбантова.

На този етап все още няма да се провеждат състезания, както и няма да се допуска публика в залите.

„Първо трябва да върнем хората на концерти и спектакли, след което да помислим и за състезателния характер“, коментира Налбантова.

Стана ясно, че използването на маски и ръкавици са препоръчителни, но не няма да са задължителни. Налбантова подчерта, че властите държат най-вече спазването на дистанцията - всичко друго е препоръчително.

По отношение на подпомагането на сектора относно наемите на помещенията, Налбантова обяви, че предстои среща, на която въпросът ще бъде обсъден в понеделник в 11 часа с министъра на културата Боил Банов, както и какво ще бъде направено ако има втора вълна на епидемията.

„Има школи, които са затворили и са освободили помещенията си. Не знаем колко точно са затворили, но в този сектор са заети над 30 000 души – режисьори, преподаватели, хореографи“, уточни тя.

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев предстои да бъде издадена до края на днешния ден.

Източник: БГНЕС

c