Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Жени с рак на гърдата от Добрич борят бариери с танци

На танци идват много позитивни жени, получи се една група за взаимопомощ. Това сподели за Про Нюз Добрич ръководителят на клуб „Алегрия” в Добрич Стоян Стоянов. От октомври миналата година той води група по танци за жени с рак на гърдата, която стартира с подкрепата на Община град Добрич. В групата са 18 жени, за които посещението е безплатно, а ръководителят им води заниманията безвъзмездно.

Стоян Стоянов се включва в обучение по танци за жени, преборили рак на гърдата или такива, които са все още на лечение, през май 2019 година. Обучението е по специален проект за танцова терапия Dancing With Health, който е финансиран от Европейската комисия. Координатор за България е Асоциацията за развитие на българския спорт със седалище София. Включени са пет държави от Европа. Създател на танцовата терапия е Каролин Смит от Великобритания – световно известен хореограф и треньор по танци, един от треньорите във формата „Танцувай със звездите” в Италия. След като тя сама получава тази диагноза и претърпява операция, вижда, че тялото й не е същото както преди. За това създава програмата за жените с диагноза като нейната.

Каролин Смит адаптира стъпките от танците Салса, Меренге, Бачата, Ча-ча, Румба и Танго към моментното физическо състояние на жените, споделя Стоян Стоянов. Той обяснява, че претърпелите операция за рак на гърдата имат специфични потребности след нея и танците са съобразени с тях. „Те бързо се изморяват, не могат да правят тежки физически упражнения и натоварвания. Използва се и стол като част от танцовата терапия”, посочва инструкторът. Самият танцов протокол е съставен от 32 часа, като във всеки от тях се изучават различни неща. Всеки час започва с дишане, защото то е много важно за протичането на всички жизнени процеси в организма. Самото натоварване става постепенно.

Има много млади хора, възрастта на жените с рак на гърдата все повече пада, споделя Стоянов. В неговата група най-младата е едва на 29 години. „Важното е жените сами да преборят бариерите, които си поставят след като разберат, че имат такова заболяване”, обяснява инструкторът. По думите му в началото ученичките му от групата започнали плахо със заниманията. Прекрачвали прага на залата със страх, не знаели дали отново няма да изпаднат в дупка, в каквато са били след получаване на диагнозата. И ако в началото не са се познавали всички, сега са приятелки. „Сега всички са толкова позитивни, отзивите им са толкова добри, че не съжаляват, че са започнали да се занимават с танци по програмата”, споделя Стоян Стоянов.

Добрите резултати, постигнати с групата, му дават основание да реши и да сформира втора такава. Вече има и запитвания за нея. Създаването й ще стане възможно благодарение на проект на сдружение „Ейнджълс Моделс”, на което е член. Името на проекта е „Танцувай със здравето Алегрия” и се финансира от Община Добрич. Стартирането му се бави заради обявената в страната извънредна епидемиологична ситуация. По същата причина временно са спрени и заниманията на първата група, очаква се всеки момент те да бъдат възстановени.

Имам идея да направя информационен видеоклип, споделя Стоян Стоянов. По думите му жените, които танцуват при него, са съгласни да участват, да споделят впечатленията си. „Те приеха присърце идеята, защото по този начин ще разкажат и на други жени за какво става въпрос. Това е ползата от тази терапия”, допълва ръководителят.

c