Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Земеделец: Пчелите в Тервелско не са отровени от мен

Живко Адамов твърди, че никой не търси истината за същинския подмор на пчелите

С редакцията на Про Нюз Добрич се свърза Живко Адамов – той е земеделецът, набеден, че на 14.04.2020 година е пръскал земите си в района на селата Нова Камена и Войниково и така е натровил пчелини.

 Адамов обяснява, че на 14 април, след извършено пръскане на пшеница, срещу него са били подадени жалби за мор на над 1000 кошера пчели. Взети са проби от пчелите и от неговите растения. При направените лабораторни анализи е станало ясно, че морът при пчелите „е от всичко друго, но не и от препарат за растителна защита“.

Активното вещество  хлорпирифос, което е намерено в пробата на пчелите, е препарат, който се използва в овощарството. Намереното количество по пчелите е 0,008 мг/кг, което категорично отхвърля възможността те да са умрели от него поради много малкото му количество. Такова било мнението на комисията, твърди Адамов. Той казва, че е пръскал с инсектицидите фастрин и суми алфа.

Земеделецът признава, че не е подал уведомително писмо за пръскането и това е включено в протокола на проверяващите от „Растителна защита“ – нещо, което той не крие и няма да обжалва. Отрича обаче, че е пръскал в забранения по наредба времеви интервал от 10 до 19 часа. „Пръскал съм сутринта в 9 часа, имам записи от камерите в складовата ми база кога е излязла пръскачката и кога се е прибрала. Часовият пояс съм го спазил“, казва Адамов.

Той обработва общо 3000 декара със зърнени култура в община Тервел. Казва, че заради ежегодните проблеми между земеделци и пчелари е започнал да се интересува и чете за пчеларството. Той поставя няколко въпроса, между които:

„Пчеларите навсякъде алармират, че пчелите им умират - заинтересовани ли са да разберат защо наистина измират пчелите им, или по-лесно е да обвиняват земеделците, а не да потърсят причината в себе си, в начина на отглеждане или в климатичните особености?

Защо се правят само анализи за търсене на инсектициди по пчелите, а не се правят обстойни анализи за състоянието им?

Пчелините проверявани ли са от ветеринарен лекар, който да следи за тяхното състояние?

Разполагат ли пчеларите с документи, свързани с обследване състоянието на пчелите преди пролетта и след есента, с които да доказват, че пчелите са били здрави преди пръскането и след това са умрели?

Ветеринарните лекари извършват ли лабораторни анализи за обективното състояние на пчелното семейство?“

Адамов посочва, че е провел разговори с пчелари, които също имат мор, но според тях пчелите умират от болести и променливото време през м. април. Според него никой не търси истината за същинския подмор на пчелите.

c