Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Първенец на випуска на ЕГ „Гео Милев“ в Добрич Мартина Петрова продължава с музика

Мартина Петрова е една от двете абитуриентки на Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич, които получават почетната стипендия „Йордан Парушев“. Тя се връчва ежегодно на първенците на випуска на Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич. Тя се присъжда за най-заслужилите дванайсетокласници от випуска. Носителите на отличието тази година са Мартина Петрова и Яна Стоянова. Пред Про Нюз Добрич Яна разкри, че ще продължи образованието си в Шотландия, където ще учи анимация.

Мартина пък ще учи пиано. От малка се занимава с музика, участва в концерти, конкурси, като свири на пиано и пее. Споделя, че най-вълнуващото за нея преживяване е било участието й в музикалния телевизионен формат „Гласът на България“ през 2019 г.

„Дотогава не бях излизала на такава голяма сцена с професионални музиканти около мен, безброй камери и прожектори, знаейки, че ще ме покажа по телевизията. В училище започнах да изучавам немски език и разбрах, че чуждите езици също доста ми се отдават. Участвах във всички възможни състезания по немски език от 8 до 12 клас и в повечето от тях съм постигала успехи. Три пъти съм класирана за национална олимпиада по немски език - в осми, десети и дванадесети клас, като последната все още предстои да се проведе. Успях да извоювам и два сертификата по немски и английски език - Deutsches Sprachdiplom 2 и Cambridge English C1“, разказа талантливото момиче.

Решила, че ще продължи образованието си в областта на музиката, ще учи пиано. Кандидатствала е в чужбина, откъдето имам положителни отговори. Но ще кандидатства и в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. След това ще вземе решение дали ще и учи в България и зад граница.

„24-ти май тази година дойде много неусетно и бързо за мен, защото през тези два месеца вкъщи все едно времето беше спряло. Може би най-тъжен е фактът, че ние като абитуриенти не успяхме да прекараме последните си дни в училище заедно в класната стая, а бяхме разделени“, сподели Мартина пред Про Нюз Добрич.

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост тя пожела на всички да са здрави, вдъхновени и винаги любопитни за нови знания.

c