Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

И жени, и мъже са пациенти на единствения пластичен хирург в Добрич

Какво ли не прави съвременният човек, за да е красив! Многобройни са примерите сред световния арт елит, в които известни актриси имат по десетки пластични операции и други разкрасителни процедури. Българките вече не им отстъпват – свидетели сме на популярни нашенки с уголемени бюстове, увеличени устни, коригирани различни части на лицето и тялото…

Добруджанки също масово прибягват към такива „екстри”, за да са по-красиви. Естетичният хирург от Добрич д-р Иван Вълчев сподели, че не само дамите са суетни. Оказва се, че такива са и мъжете. Те обаче, за разлика от представителките на нежния пол, се крият. А иначе нерядко посещават кабинета на лекаря – за корекция на клепачи, за пилинг, за премахване на брадавици. 

А пациентите са с различни професии. Сред тях има  юристи, учители, арендатори, бизнесмени.

За Про Нюз Добрич д-р Иван Вълчев, който е единственият специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия в област Добрич, разказа какви  процедури предлага той и кои са най-предпочитаните сред добруджанци.

Оказва се, че д-р Вълчев е единственият лекар в България, който предлага от 1999 година нехирургичен дълбок лифтинг на лице. По думите му в нашия град има доста хора, на които е направен – и мъже, и жени. Обучен е да работи този вид пилинг от създателя му д-р Йорам Финци от Израел, вече покойник. Това става по време на специализация в Израел. Д-р Финци беше потомък на български евреи, знаеше български език перфектно, баба му го научава като малък, разказа д-р Вълчев. Израелският специалист изобретява метода по повод белезите от акне, на дълбоките дупки, които се получават при младите хора. В последствие обаче навлиза масово – и при проблемна мазна кожа, при бръчки.

Нехирургичният дълбок лифтинг на лицето се прави в продължение на 8 дни, обясни д-р Вълчев. По думите му се премахва целият епидермис на лицето, петте му слоя. Получава се перфектно изпъване на лицето. Кожата става мека, гладка, тъй като епидермисът отново регенерира за един месец. Тя е с около половин тон по-светла, а където има петна изчезват. Пациентите се подмладяват с много години. „Дълбокият пилинг изисква по-сериозна мотивация, тъй като е по-болезнен”, обясни добричкият специалист. Прави се с венозна анестезия и пациентът трябва да стои 8 дни в къщи. Първото денонощие се стои с една маска, след това се маха, слага се друга с пудра, с нея се стои 7 денонощия. На 8-ия ден се маха, лицето е зачервено, в рамките на 25-30 дни епидермисът се възстановява. Методът е с 18 години гаранцията, посочи д-р Вълчев.

Естетичният специалист сподели, че на базата на този фенолов пилинг има и среден, той предлага на пациентите си и най-лекия, който не предполага отсъствие от работа и откъсване от социалния живот. При него при направата на пилинга има съвсем леко парене за 5-6 минути, след което се слага крем. Кожата се освежава също много добре.

Когато започва да прави лекия пилинг добричкият лекар си поръчва продукта чрез дистрибутор от френска фирма. От там проявяват интерес към дейността му и изпращат писмо, в което му предлагат да отиде във Франция и срещу 10 000 евро да бъде обучен. Д-р Вълчев ги пита и разбира, че те не могат да правят дълбок пилинг. Тогава ги кани да дойдат тук и да ги обучи срещу 20 000 евро. Аз правя лекият пилинг на базата на опита, който имам от дълбокия, за мен той е супер лесен, обясни специалистът.

Една от най-предпочитаните процедури от добруджанци е блефаропластиката – когато има отпускане на кожата на горните клепачи, споделя лекарят. „С годините горният клепач прави гънка и дамите трудно се гримират. Понякога достига до миглите и им пречи”, обясни той. И посочи, че ако до преди 3 години е правил блефарпластика чрез изрязване, по хирургичен път, сега това става с апарата плексер, който е италиански. С него се изпарява плазмата и до третата седмица кожата започва да се свива. Постигат се перфектни резултати, сподели д-р Вълчев. В рамките на една година като направят три процедури пациентите забравят да го посетят в следващите две-три години, защото нямат проблеми. Блефаропластика се прилага и при доброкачествени образования, при по-дълбоки петна, както и при брадавички, които се премахват без да се режат.

Често д-р Вълчев е посещаван от дами за корекция на устни. „Аз не обичам да казвам за увеличаване, защото не харесвам тези, които искат 2 милилитра, защото приятелката ми има толкова”, сподели лекарят. По думите му е важно да се види каква е дебелината на устните, колко са широки. „Трябва да се прави корекция, не увеличаване. Големите устни стоят грозно. Слага се толкова колкото да стане красиво”, обясни специалистът.

Редовни са пациентите, които посещават кабинета му с желанието да приличат на известни личности. Когато покажат на д-р Вълчев снимка той преценява и понякога ги предупреждава, че на тях ще им стои грозно. По думите му не са малко младите жени, които искат да приличат на фолк певицата Преслава, която е от Добрич. Други пък показват снимка на бюста на някоя световна звезда с желанието и те да имат такъв. Преценявам дали ще им стои добре на тялото, вземат се определени размери, определя се по фигурата, сподели лекарят.

Не крие, че е връщал пациенти. Основно такива, които му нямат доверие. С времето се е научил да ги разпознава. „Той, пациентът, ходил при 10 лекари, чел в интернет, което е най-голямата глупост. Когато усетиш, че  ти няма доверие няма смисъл да го правиш. Казвам му да отиде при друг колега. Тези пациенти винаги накрая са недоволни”, обясни д-р Вълчев. Много дами си правят абдоминопластика – при отпускане на корема след двуплодна бременност, рязко отслабване. В тези случаи се маха кожата под пъпа и коремът става гладък. Има и пациентки за корекция на бюста, когато той се налага да бъде намален, защото е увиснал след отслабване, след кърмене.

Засягаме с д-р Вълчев и темата за реконструктивните операции след рак на гърдата. Той веднага посочи, че те се правят най-добре от доц. Романски в Клиниката по пластична хирургия в София и насочва към него пациентките си. „Зависи до каква степен е премахната кожата на гърдата. Ако е запазена голяма част от нея може да се сложи имплант и в нашите условия и да се изравнят гърдите. Но в повечето случаи колегите премахват гърдата и не запазват кожата”, обясни специалистът. По думите му в западните държави тенденцията е кожата да се запазва и това улеснява след това възстановителните операции. В България няма такава практика и за това у нас се правят реконструктивни операции - като се взема мускул с кожата от гърба или от корема. Това са тежки, продължителни операции и ги прави най-вече доц. Романски. Д-р Вълчев посочи, че голям плюс е, че у нас тези операции се поемат от здравната каса.

От 1997 година д-р Иван Вълчев прави трансплантация на коса. Това е една от най-трудоемките процедури, сподели той. Допълни, че желаещите да се подложат на тази процедура много са намалели откакто е модерно мъжете да са с обръснати глави. По думите на лекаря пациентът, който иска да му бъде присадена коса, трябва да е много мотивиран, защото става много бавно и една процедура не е достатъчна. Трябва да се направи на няколко етапа, за да се получи сгъстяване и добър резултат. Специалистът обясни как точно става това – взема се от тила коса с луковица и се присажда отпред. Вземат се по едно, две, максимум три косъмчета. Присажда се много внимателно, като се следи посоката на косъма, за да не е рошав пациентът след това.

Присаждането на коса е много дълго като процедура, обясни д-р Вълчев. За да присъди на ден 1 000 присадки са му необходими 10 часа. На час се поставят по около 100, една по една. Преди тези 10 часа два часа се вземат присадки. Много е уморително – както за лекаря, така и за пациента, сподели специалистът.

По отношение на цените за различните разкрасителни процедури, които предлага, д-р Вълчев сподели, че са съвсем достъпни в сравнение със София, където са два пъти по-високи. По думите му много пациенти не знаят, че и в Добрич има такъв специалист и плащат двойно в столицата. За пример лекарят даде направата на устни, която в зависимост от филъра е с цена от 380 до 420 лева. Естетичният специалист сподели, че някъде правят устни и по 120 лева, но при тях филърът не е пречистен и след 2-3 години дамите плачат от проблеми, защото устните стават неравни, като набраздени. Прекалено евтиното не е качествено, посочи лекарят.

Д-р Иван Вълчев не крие, че също е прибягвал и си е правил една от процедурите, които предлага на пациентите си – лек пилинг. Сподели, че би си направил и дълбок, но се може сам, защото той става под венозна анестезия. Би си оправил и клепачите с плексера, но също не може сам.

Специалистът сподели, че подкрепя хората, които желаят да са по-красиви. Според него обаче всичко трябва да се прави така, че да не си личи - бавно и по малко.

c