Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Честит празник на българската просвета и култура!

Празникът надхвърля църковно-училищните рамки, когато през 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих "Върви, народе възродени". Оригиналното заглавие е  "Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. На 11.05.1900 г. Панайот Пипков създава музиката към химна. Така празникът  се превръща в общонароден. За официален ден 24 май е обявен с решение на 9-ото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Мощите на Св. Константин-Кирил Философ  се намират в малко стъклено ковчеже в капелата посветена на двамата братя, в дясно от централния олтар на днешната римска базилика „Сан Клементе”.

Малко известен факт е, че те изчезват от базиликата по времето на Наполеон в Рим, около 1798 -1799 г. Откирити са случайно на 21 юли 1963 г. от Монс. Леонард Бойл (тогавашен префект на Ватиканската апостолическа библиотека) в частния семеен параклис на Лоренцо Античи Матей, спасил базиликата от разрушаване. Шест месеца след това благородническата римска фамилия подарява мощите на Св.Кирил на Папа Павел VI и те са тържествено върнати и поставени при олтара на Св.Кирил в базиликата "Св. Климент".

Всяка година на гроба, където Св. Константин Кирил Философ е бил положен през 869 г. в старата базилика от IV в. се провежда молебен, на който присъства българска делегация, дипломати, хора на изкуството, интелектуалци.  Над него паметни плочи в знак на благодарност към делото на светите равноапостоли са поставили България, Украйна, Хърватия, Словения, Македония и Гърция.

В Енцикликата Slavorum Apostoli папа Йоан Павел II подчертава, че "Кирил и Методий са като ангели съединители или като духовен мост между източната и западната традиции, които водят към една единна Универсална Църква. За нас те са пример и в същото време патрони на вселенското съвместно усилие на двете братски църкви от Изтока и от Запада, които чрез диалога и молитвата трябва да намерят видимо, тотално и перфектно единение".

c