Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Започва един от големите мюсюлмански празници - Рамазан Байрам

Тази година един от големите мюсюлмански празници - Рамазн Байрам започва от вечерта на 23 –ти май. Празникът,  известен още като Шекер Байрам, съвпада с друг свят за  всички българи празник – Деня на славянската писменост и култура – 24-ти май.

Рамазан Байрам е краят на 30-дневния пост, който се спазва от изгрев до залез слънце през целия свещен месец Рамазан, чийто край се отбелязва с деня, познат като Арифе. В мюсюлманската традиция този ден е отреден и за почитане на починалите. Известен е още като Арфа, Арифе, Арфе или Арифе гюню.

На Арифе срещу Рамазан байрам жените приготвят тестени изделия и сладки изделия – мекици, катми, халва, локум, баклава, които после се раздават, за „да се намира на тези, които са на оня свят“. Вярва се, че душите на мъртвите се хранят с миризмата, отделяна при приготвянето на тези храни.

След едномесечно въздържане през деня от употребата на храна и напитки, в това число и вода, избягване на конфронтации, разпри и клевети, чиято цел е да доближи всеки мюсюлманин до живота на страдащите и бедни хора, настъпва времето, в което те да покажат благодарността си към Аллах. Затова проявата на щедрост, благотворителността, грижата за прехраната на човек в неравностойно положение, без значение на неговата вяра, е част от добрите дела, които вярващите трябва да направят през Свещения месец.

Нощта срещу Рамазан Байрам е специална. Всяка молитва тази нощ ще бъде чута от Всевишния,  стига тя да е за добро на хората, на обществото и да е изказана от сърце.

Рамазан Байрам започва рано сутринта с тържествени молитви в джамиите, където мъжете отиват за „Байрам намаз” (празнична молитва)  - обясни районният мюфтия на Добрич Билял Дарджан. Следва проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма, а когато обяви началото на празника, вярващите се поздравяват един друг с думите: „Ид мубарак!“ (Честит празник!)

Първият от трите празнични дни на Рамазан Байрам се чества с най-близките. Традицията повелява на този ден по-младите да посетят своите родители, роднини, по-възрастни приятели и съседи, да целунат ръка и да изразят почитта и уважението си към тях.

„Заради извънредната епидемична обстановка тази година празничната молитва ще бъде отслужена на открито, в двора, пред джамиите” – поясни Билял Дарджан. „Хората трябва да са с маски, на отстояние метър и половина един от друг. Ще има и дезинфектанти. Ще спазим всички противоепидемични изисквания” – допълни районният мюфтия.

В заключение, той пожела на всички мюсюлмани, на всички граждани на България и на всички хора по света здраве. Защото по-ценно от него няма.

c