Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С кредити и евросредства ще се прави мащабен ремонт на центъра на Добрич

Започна процесът, свързан с обновяването на облика на центъра на Добрич. Той ще бъде разделен на етапи, като първият от тях - анкета сред гражданите, приключи, съобщи на брифинг кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той припомни, че анкетата относно как виждат гражданите новия облик на центъра, бе качена на страницата на Общината в края на миналата година.

2 176 души са отговорили на въпрос за състоянието на настилката. От тях 1 780 са го определили като лошо, добро е според 384 от гласувалите, а отлично - според 22-ма. 664 души определят осветлението като лошо, според 398 е добро. На въпрос какви елементи на градски дизайн да се използват при украсяването на центъра анкетираните са посочили цветни площи, зелени фигури, водни площи и фонтани. Анализът показва, че гражданите искат изцяло нова и раздвижена визия на големите пространства, каза Йорданов.

Кметът сподели, че следващата стъпка за новия облик на центъра ще е конкурс за идеен проект, сходен като този за пазара. Градоначалникът изрази надежда, че ще се явят много архитектурни бюра и екипи, за да има по-голям избор. Проектите ще бъдат оценявани от жури, в състава на което ще са едни от най-добрите архитекти от България, възможно е и от чужбина. На спечелилото архитектурно ще се възложи пълно техническо проектиране, след което ще се проведе процедура за избор на изпълнител. Йордан Йорданов сподели, че ще се търсят варианти за финансиране – чрез кредити, чрез Фонда на фондовете, по европейски програми.

Самият идеен проект ще е за целия център – той ще включва частта от площад „Тракийски” до Стара къща, площад „Демокрация”, съпътстващите връзки - ул. „България” и „Независимост”, до кино „Добрич”. Обновяването на центъра ще бъде разделено на етапи, защото сумата, която ще е необходима ще е голяма, каза кметът. За пример даде, че за частта от „Тракийски” до Стара къща може би ще струва между 2.5-3.5 милиона лева. 

Идеята за визията на центъра включва и цялостна промяна на настилката, посочи градоначалникът. Той обясни, че предвид, че ще има конкурс за идеен проект, не може да каже какви решения ще дадат участниците. Очакванията на кмета са да бъдат предложени големи гранитни плочи или с павета, с дебелина 8-12 см.

c