Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Нови акции срещу нарушителите на пътя и неспазващите противоепидемичните мерки

Започва поредица от специализирани проверки спрямо нарушителите на пътя, свързани с очаквания засилен автомобилен трафик през предстоящите почивни дни около 24 май, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Служителите на "Пътна полиция" главно ще подпомагат и при необходимост ще регулират движението, за да могат гражданите да се придвижат лесно и безаварийно през предстоящите почивните дни, заяви инспектор Николай Крушарски от Главна дирекция "Национална полиция".

Той призова шофьорите да бъдат особено внимателни и обърна внимание на извършващите се ремонтни дейности по някои от магистралите:

  • по АМ "Тракия" - от 11 до 21 км
  • АМ "Хемус" - в района на село Потоп движението ще се извършва в една пътна лента

"Контролът днес и в понеделник ще е насочен към подпомагане, а сериозен ще бъде през почивните дни. Ще има специализирани операции, насочени към водачите, употребилите алкохол и наркотици и шофирали с превишената скорост", посочи още инспектор Крушарски.

Към специализираните полицейски операция ще се включат и сили на жандармерията, допълни гл.инспектор Дарин Димитров от отдел „Охранителна полиция“ в ГДНП.  Служителите ще следят за безопасността на движението, спазването на противоепидимичните мерки, както и на обществения ред. Силите на реда в градовете ще са насочени прериоритетни в районите на училищата, паркингите на големите хранителни магазини, моловете и местата, където е възможно струпването на голям брой хора. Ще има и екипи, които ще следят за опазването на обществения ред, посочи още главен инспектор Димитров.

От МВР съобщиха и обобщени данни от приключилата вчера  специализирана полицейска операция, насочена само към контрол за скоростта на водачите. В рамките на акцията са констатирани над 42 000 нарушения, като над 25 000 от тях са в населените места. Инспектор Крушарски даде пример със засечени груби нарушения на скоростния режим на територията на София и Пловдив - при ограничение 50 км./ч водачи се движат с над 150 км./ч.

снимки: МВР

c